Skupština Crne Gore
srijeda, 04. februar 2015. 13:06

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastao se sa direktorom Uprave za dijasporu

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, sastao se danas sa direktorom Uprave za dijasporu mr Predragom Mitrovićem.

U sklopu kontinuirane saradnje između Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Uprave za dijasporu MVPEI, prof. dr Vuković i mr Mitrović, naglasili su važnost kvalitetne komunikacije u cilju sinhronizacije djelovanja u pravcu rješavanja prepreka sa kojima se susreću iseljenici iz Crne Gore.

Predśednik Vuković je istakao važnost koju Uprava za dijasporu ima kada je u pitanju evidencija, povezivanje i sveobuhvatna saradnja sa iseljenicima iz Crne Gore u inostanstvu i u tom smislu naglasio značaj zajedničkog djelovanja u domenu nadležnosti Odbora i Uprave.

Gospodin Mitrović je upoznao predśednika Vukovića sa iskustvima i oblicima saradnje Uprave za dijasporu sa iseljeničkim udruženjima inostranstvu, u okviru kojih bi se saradnja sa Odborom mogla intezivirati i unaprijediti. Takođe, Mitrović se složio da je saradnju sa iseljenicima vrlo važno zasnivati na usaglašenom djelovanju, čime bi se postupno podstakao i stvorio zajednički ljudski i intelektualni potencjal matice i iseljenika iz Crne Gore, koji predstavlja ključnu snagu progresa međusobne saradnje.

Zoran Đukanović, šef Odsjeka za praćenje, istraživanje, informativne i izdavačke poslove u Upravi za dijasporu, predstavio je značajan projekat u okviru kojeg će se pomoću posebno izrađenog upitnika, izvršiti popis iseljenika iz Crne Gore.

Naglašena je važnost održavanja redovnih kontakata između Odbora i Uprave, u cilju što kvalitetnijeg zajedničkog djelovanja ka rješavanju problema sa kojima se susreću iseljenici iz Crne Gore širom regiona, Evrope i svijeta.