Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. jul 2014. 10:25

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na radnom sastanku u Zagrebu

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, na poziv predśednika Nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. sc Radomira Pavićevića, učestvovao je  na radnom sastanku održanom u prostorijama Zajednice u Zagrebu, na kojem je debatovano na temu: „Crna Gora i iseljenici – iseljenici i Crna Gora“.

Sastanak je bio prilika da se napravi konkretna analiza do sada učinjenog u odnosima između  države Crne Gore i iseljenika kao i da se razmotre nove inicijative i predlozi s ciljem unapređenja trenutnog stanja.

Na sastanku je istaknuto da je briga za iseljenike sastavni dio unutrašnje i spoljne politike svake države, pa u tom smislu hrabri činjenica da je država Crna Gora prepoznala da koordinacija i upravljanje ovim potencijalom sa nivoa institucija države predstavlja jednu od bitnih pretpostavki daljeg društveno ekonomskog prosperiteta i jačanja građanskog, državnog i nacionalnog identiteta.

Pozdravljena je činjenica da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći i Predlog Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom kojim će se urediti odnosi, kao i načini ostvarivanja i jačanja saradnje države sa iseljeništvom i u tom smislu na sastanku su iznijeti i razmotreni predlozi s ciljem unapređenja postojećeg teksta zakona koji je u Nacrtu.

Na radnom sastanku istaknute su i pozdravljenje brojne i značajne aktivnosti Nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske, koje su realizovane u prethodnom periodu i najavljene nove.

Dogovorene su i inicirane nove aktivnosti i saradnja između Nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore kao jednog od najznačajnijih nosilaca saradnje sa iseljeništvom.

Nacionalnu Zajednicu Crnogoraca Hrvatske kao krovnu organizaciju čine: Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeke, Zajednica Crnogoraca Splita, Zajednica Crnogoraca Pule, Udruženje Crnogoraca "Obod" Karlovac i prijatelja Crne Gore, Društvo Crnogoraca i prijatelja "Onogošt" Rovinj, Društvo Crnogoraca i prijatelja Osječko-baranjske županije Osijek, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" Umag, Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije.