Skupština Crne Gore
nedjelja, 29. jun 2014. 20:40

Drugi dan pośete delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Velikom Vojvodstvu Luksemburga

Održano više sastanaka

Drugog dana radne pośete Velikom Vojvodstvu Luksemburga, delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, održala je sastanke se s visokim zvaničnicima luksemburške vlade - ministrom vanjskih poslova g-dinom Žanom Aselbornom  (Jean Asselborn) i ministarkom za porodična pitanja,  integraciju i Veliki Region g-đomKorin Kan (Corinne Cahen), kao i sa predstavnicima udruženja naših iseljenika u Luksemburgu. Delegacija se neformalno sastala i s g-đom Anjes Rauš (Agnes Rausch), članicom Državnog savjeta Luksemburga, koja je veliki prijatelj Crne Gore.

Tokom susreta s ministrom Aselbornom istaknuti su dobri bilateralni odnosi dvije zemlje, čemu doprinos daje i parlamentarna saradnja. Ministar Aselborn je pozdravio napredak Crne Gore u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija i istakao de će Luksemburg nastaviti da pruža podršku našoj zemlji u ostvarivanju ova dva važna vanjsko-politička cilja. U tom kontekstu g-din Aselborn je ocijenio pozitivnom nedavnu odluku ministara vanjskih poslova članica NATO u pogledu dinamike pristupanja Crne Gore Alijansi i naglasio da se, nakon što se krajem naredne godine okončaju intenzivirani pregovori, može sa sigurnošću očekivati da Crna Gora 2016. godine postane punopravna članica NATO-a. G-din Aselborn je izrazio i zadovoljstvo što Crna Gora ima veoma dobre odnose sa svojim susjedima, sa kojima ima vrlo malo otvorenih pitanja.

Na sastanku s ministarkom za porodična pitanja, integraciju i Veliki Region, g-đom Korin Kan  članovi delegacije su se bliže upoznali sa nadležnostima i aktivnostima ovog Ministarstva, posebno u dijelu koji se odnosi na socijalnu integraciju stranaca, kao i centre za smještaj tražilaca azila. Sagovornici su se saglasili da se zajednički mora raditi na eliminisanju problema tzv „lažnih azilanata“ iz Crne Gore, koji u Luksemburg dolaze isključivo iz ekonomskih razloga, a čiji zahtjevi se odbijaju, jer naša zemlja kao kandidat za EU spada u kategoriju „sigurnih zemalja“.   

Tokom susreta sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore, delegacija je imala priliku da se bliže upozna sa pitanjima koja su u fokusu interesovanja naših iseljenika, kao što suotvaranje predstavništva Crne Gore u Luksemburgu,mogućnosti za ostvarivanja dvojnog državljanstva, donošenje zakona o saradnji s iseljenicima i druge aktivnosti na sistemskom rješavanju odnosa države s iseljenicima, omogućavanje glasanja u inostranstvu, mogućnosti za povratnike i razvojni projekti, posebno na sjeveru Crne Gore, otvaranje avio-linije i lakše povezivanje s maticom, kao i mogućnosti obezbjeđenje nastave na maternjem jeziku. Članovi delegacije su iskazali punu spremnost i otvorenost za saradnju i da kao skupštinsko tijelo koje se bavi i iseljeničkom problematikom, u okviru svojih nadležnosti, pomogne u rješavanju pitanja koja su pokrenuta. Takođe su naglasili da je ova prva pośeta u funkciji stvaranja i jačanja dobrih odnosa Odbora i naših iseljenika u Luksemburgu, koji su jedna od najbrojnijih iseljeničkih zajednica iz Crne Gore.

Drugog dana pośete sastancima je, pored članova delegacije, prisustvovao i ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa g-din Vesko Garčević.