Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. jun 2014. 22:15

Prvi dan pośete delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Velikom Vojvodstvu Luksemburga

Prvi dan zvanične pośete Velikom Vojvodstvu Luksemburga delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, obilježili su sastanci sa predśednikom i članovima Odbora za vanjske i evropske poslove, odbranu, razvojnu saradnju i imigraciju, predśednikom Parlamenta Luksemburga, kao i sa predśednikom i članovima Državnog savjeta Velikog Vojvodstva Luksembruga.

Na sastanku s predśednikom Odbora za vanjske i evropske poslove, odbranu, razvojnu saradnju i imigraciju,  Mark Angelom (Marc Angel) i članovima Odbora, koji je bio prvi susret ove vrste na nivou dva radna tijela parlamenata Crne Gore i Luksemburga, razmijenjena su međusobna iskustva u domenu međunarodnih odnosa i parlamentrane saradnje, kao i organizacije i načina rada u okviru parlamenata. Obostrano su konstatovani dobri politički odnosi i saradnja dvije zemlje, čemu poseban doprinos daje i brojna iseljenička zajednica iz Crne Gore koja je dobro integrisana u luksemburško društvo.

Luksemburška strana je iskazala punu podršku evroatlanskim aspiracijama Crne Gore i uputila riječi ohrabrenja za uspješan nastavak započetih reformi. Prihvaćen je poziv za uzvratnu pośetu našoj zemlji i iskazana spremnost za dalji nastavak i unapređenje parlamentane saradnje, posebno radi prenošenja iskustava u okviru parlamentarnih aktivnosti. Sagovornici su razgovarali i o modalitetima ostvarivanja regionalnih parlamentranih inicijativa.

Predśednik Parlamenta Luksemburga,  Mars Di Bartolomeo (Mars Di Bartolomeo) je naglasio važnost parlamentrne diplomatije kao jednog od bitnih sredstava za razvijanje dobrih odnosa i saradnje među državama. Iskazao je zadovoljstvo napretkom Crne Gore ka EU i NATO integraciji, posebno se interesujući za određena aktuelna pitanja, kao što je sloboda medija, ističući da to predstavljaja proces sazrijevanja koji je svojevrstan zemljama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Takođe je izrazio uvjerenje da će Crna Gora uspješno nastaviti  svoj put  ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Na sastanku s predśednikom Državnog savjeta, Viktorom Gijenom (Victor Gillen) i članovima ovog savjetodavnog tijela, predstavljeni su istorijat Državnog savjet, princip rada i nivo njene nezavisnosti u odnosu na Parlament i druge državne institucije. Državni savjeta je visoko stručno tijelo koje daje mišljenja na sve nacrte zakonskih akata prije nego što uđu u parlamentarnu proceduru. Savjet je sastavljen od 21 člana, od kojih su 11 doktori pravnih nauka, a imenuje ih Veliki Vojvoda. Postoji visok stepen nezavisnosti u radu ovog tijela, čija mišljenja nijesu obavezujuća ali se uglavnom poštuju.

U delegaciji Odbora za međunarodne odnose i iseljenike su i članovi Mićo Orlandić i Koča Pavlović, a sastancima je prisustvovala i ministar-savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu,  Tatjana Raspopović

Ispred Parlamenta Luksemburga je, tokom boravka delegacije, pored zastave Evropske unije i zastave Velikog Vojvodstva Luksemburga, bila je istaknuta crnogorska zastava u znak poštovanja prema crnogorskoj delegaciji.