Skupština Crne Gore
nedjelja, 09. mart 2014. 07:27

Drugi dan pośete članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Republici Makedoniji

Drugi dan pośete Republici Makedoniji delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, imala je razgovore sa predstavnicima Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji.

Tokom prvog dijela sastanka, Predśedništvo Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji, na čelu sa gospodinom Miodragom Orlandićem, predstavilo je članovima delegacije Odbora kratak istorijat ZCGM, uputivši prisutne na položaj i status građana Republike Makedonije porijeklom iz Crne Gore.Zaključeno je da je potrebno ići u pravcu kvalitetnije pravne regulative koja bi se odnosila na položaj crnogorske zajednice koja je po sadašnjim propisima tretirana kao dio grupe „ostalih nacionalnosti“ u preambuli Ustava RM. Gospodin Orlandić je naglasio važnost aktivne participacije Skupštine Crne Gore tj. Odbora za međunarodne odnose i iseljenike kada je u pitanju potpisivanje i ratifikacija bilateralnog sporazuma o priznavanju i zaštiti prava manjina između Crne Gore i Republike Makedonije, kao i ratifikacije potpisanog sporazuma o dvojnom državljanstvu. Predsjedništvo ZCGM pohvalilo je Nacrt zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom naglasivši da će upravo finalni zakonski okvir biti početak konkretnih koraka ka poboljšanju položaja naših iseljenika.

Drugi dio sastanka obilježila je prezentacija o važnom projektu koji Zajednica Crnogoraca u Republici Makedoniji realizuje u saradnji sa eminetnim naučnim i prosvjetnim radnicima iz Makedonije i Crne Gore. Prezentaciju na temu istoimenog projekta: „Demografsko-migracijske karakteristike građana Mekedonije porijeklom iz Crne Gore i identifikacija crnogorske manjine u Makedoniji“ imao je prof. dr Nikola Panov, sa Prirodno matematičkog fakulteta u Skoplju.Učešće u diskusiji su pored članova delegacije Odbora i Predśedništva ZCGM imali i prof. dr Svetomir Škarić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu iz Skoplja, prof. dr Jadranka Dabović Anastasovska, takođe sa Pravnog fakulteta u Skoplju, prof. Dr Aleksandar Atanasovski sa Instituta za istoriju pri Filozofskom fakultetu u Skoplju, prof. dr Ljubica Kostovska sa Ekonomskog fakulteta iz Skoplja, prof. dr Oliver Bacanović sa Fakulteta za bezbjednost i mnogi drugi.

Takođe, pokrenuti su razgovori o drugim važnim projektima koji su u procesu realizacije od strane ZCGM u okviri kojih bi Odbor za međunarodne odnose i iseljenike mogao dati svoj doprinos.

Na sastanku je zaključeno da će Odbor za međunarodne odnose i iseljenike, u okviru svojih nadležnosti, izaći u susret prijedlozima, sve u interesu povećanja vidljivosti i položaja iseljenika iz Crne Gore kao ijačanju saradnje njihove matične zemlje - Crne Gore sa Republikom Makedonijom.