Skupština Crne Gore
petak, 07. mart 2014. 18:50

Prvi dan pośete članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Republici Makedoniji

Prvi radni dan pośete Republici Makedniji delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, imala je razgovore sa predstavnicima Odbora za vanjske poslove i Odbora za politički sistem i međuetničke odnose Sobranja RM kao i Agencije za iseljeništvo RM.


Članovi delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastali su se sa ambasadorom Crne Gore u Republici Makedoniji, gospodinom Dušanom Mrdovićem. Tom prilikom ambasador Mrdović upoznao je prisutne sa trenutnom političkom situacijom u zemlji, statusom i položajem iseljenika iz Crne Gore u Republici Makedoniji, saradnjama ove dvije zemlje i aktivnostima Ambasade Crne Gore u okviru svojih nadležnosti. Članovi delegacije su ukazali na važnost nastavka i pokretanja novih međunarodnih aktivnosti koje se zasnivaju na ekonomskoj saradnji kao i poboljšanju položaja iseljenika iz Crne Gore u Republici Makedoniji.
Uz delegaciju Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa predśednikom Odbora prof. dr Miodragom Vukovićem, članovima Obradom Mišom Stanišićem, Mićom Orlandićem, mr Dritanom Abazovićem i mr Dankom Šarančićem, sastancima je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Makedoniji, gospodinom Dušan Mrdović.
Zajednički sastanak sa predstavnicima Odbora za vanjske poslove i Odbora za politički sistem i međuetničke odnose Sobranja RM predstavljao je jedinstvenu priliku da se delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike bliže upozna sa trenutnom političkom situacijom u Republici Makedoniji i određenim preprekama na putu ka Evropskoj uniji. U tom smislu, prisutni na sastanku su se složili za potrebom dalje međusobne saradnje iizrazili veliko zadovoljstvo inicijativom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore da se zajedno sastanu kako bi nastavili i produbili tradicionalnu i uspješnu parlamentarnu saradnju. Članovi delegacije su naglasili bliskost ove dvije zemlje i izrazili nadu za nastavkom međusobne podrške na putu ka postizanju punopravnog članstva u Evropsku uniju i NATO savez.
Članovi delegacije Odbora imali su sastanak sa predśednikom Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije, gospodinom Vasilom Naumovim. Gospodin Naumov predstavio je rad Agencije, naglasivši da se u okviru iste obavljaju poslovi koji se direktno odnose na status i prava iseljenika iz Makedonije. Agencija podržava njihov kulturni razvoj i unapređuje odnose sa njima i njihovim organizacijama, upoznaje iseljenike iz Republike Makedonije o stanju u zemlji, stvara uslove za povratak iseljenika u matičnu zemlju, stvara uslove za uključivanje iseljenika u javni i ekonomski život Republike Makedonije. Članovi delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore istakli su zadovoljstvo i zahvalnost na informacijama i iskustvu koje je g-din Naumov uspio prenijeti tokom sastanka. Tom prilikom, članovi delegacije naveli su programe i projekte koji su do sada urađeni kao i one koji su aktuelni, a koji imaju za cilju unapređenje položaja iseljenika iz Crne Gore, kako u njihovom interesu tako i u interesu njihove matične države Crne Gore.
Sastanak sa Predśedništvom Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji održaće se sjutra u prostorijama ZCGM.