Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Thursday, 16. June 2016. 15:20

Održana 66. śednica Administrativnog odbora

Odbor utvrdio više predloga odluka

 Na danas održanoj 66. śednici Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore 25. saziva, Odbor je u okviru nastavka postupka imenovanja predśednika i tri člana Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, a shodno čl. 8, 9 i 19 Zakona o državnim nagradama  i dostavljenim predlozima klubova poslanika Skupštine Crne Gore za kandidate za imenovanje predśednika i tri člana Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, većinom glasova odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da za predśednika Žirija imenuje Gojka Kastratovića, a za članove Žirija: dr Igora Lakića, mr Miomira Vojinovića; i prim. dr sci. med. Asima Dizdarevića.   

Odbor je shodno članu 8 stav 1 Odluke o posebnim savjetnicima u Skupštini Crne Gore, kojom je određeno da glavnom savjetniku – šefu Kabineta predśednika Skupštine, savjetniku predśednika, odnosno potpredśednika Skupštine, između ostalog, mandat prestaje i prestankom mandata predśednika Skupštine Crne Gore, razriješio dužnosti glavnog savjetnika – šefa Kabineta ranijeg predsjednika Skupštine Crne Gore, i sedam posebnih savjetnika, zbog prestanka mandata.

 Odbor je na Predlog predśednika Skupštine Crne Gore, Darka Pajovića, za imenovanje glavne savjetnice - šefice Kabineta predśednika Skupštine Crne Gore, broj 00-63-14/16-149 od 9. juna 2016. godine, odlučio da na dužnost glavne savjetnice - šefice Kabineta predśednika Skupštine Crne Gore, imenuje mr Milenu Joksimović - Klikovac, magistra političkih nauka.

 Odbor je takođe na Predlog predśednika Skupštine Crne Gore, Darka Pajovića, za imenovanje posebnih savjetnika odlučio da na dužnost posebnih savjetnika predśednika Skupštine Crne Gore, imenuje: Roberta Markića, diplomiranog politikologa; Jelenu Milićević, diplomiranu politikološkinju; Aleksandra Đuretića, diplomiranog ekonomistu; i Jelenu Davidović, diplomiranu ekonomistkinju.  

Odbor je okviru nastavka postupka za imenovanje dva člana Savjeta Agencije za elektronske medije, po Javnom pozivu broj 00-63-14/15-181 od 23. decembra 2015. godine, ovlašćenim predlagačima - nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda za jednog člana, i udruženjima komercijalnih emitera za jednog člana, utvrdio  Predlog odluke o izboru dva člana Savjeta Agencije za elektronske medije. U vezi sa tim, Odbor je odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da za članove Savjeta Agencije za elektronske medije imenuje: Edina Koljenovića, kandidata nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, i Ranka Vujovića, kandidata udruženja komercijalnih emitera.

Shodno članu 67 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, śednici je prisustvovao Milan Radović, predstavnik  Nevladine fondacije “Građanska alijansa”.

Odbor je saglasno članu 180 Zakona o osiguranju, a shodno sprovedenom postupku za podnošenje predloga za kandidate za imenovanje predśednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, po Javnom pozivu broj 00-63-14/16-81 od 18. februara 2016. godine, većinom glasova odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da za predśednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja imenuje Branka Vujovića, dipl. inženjera mašinstva, ranijeg predśednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.  

Takođe, Odbor je većinom glasova odlučio da saglasno Poslovniku Skupštine Crne Gore, i članu 4 Odluke o osnivanju Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Skupštini Crne Gore predloži da za članove Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, izabere:

-          Refadiju Abdić, kandidatkinju Kluba poslanika Socijaldemokratske partije Crne Gore;

-          Ivana Dragičevića, kandidata Kluba poslanika albanske partije FORCA, HGI i LPCG, ispred Hrvatske građanske inicijative;

-          Ardijana Mavriq, kandidata Kluba poslanika albanske partije FORCA, HGI i LPCG, isped FORCE;

-          Ruzhdiju Lluka, kandidata  Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore;

-          Remziju Ramusovića, kandidata Kluba poslanika Bošnjačke stranke;

-          Milivoja Krgovića, kandidata Nove srpske demokratije;

-          Mirsata Cikotića i Dženanu Kraina, kandidate Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Članovi Odboru su odlučili da postupak utvrđivanja Predloga kandidata za dva člana Komisije za rangiranje kandidata za predśednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku i postupak izbora članova Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, odlože za neku od narednih śednica.