Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Thursday, 16. June 2016. 22:23

Sastanak članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa poslanicima njemačkog Bundestaga

Istaknut značaj dijaloga o NATO integracijama

Zamjenica predśednika Odbora bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i član Odbora Luiđ Ljubo Škrelja sastali su se sa članovima njemačkog Bundestaga, poslanicima  Aleksandrom Neuom i Inge Heger (Partija ljevice Die Linke).  

Zamjenica predśednika Snežana Jonica upoznala je sagovornike sa nadležnostima Odbora za bezbjednost i odbranu, odnosno nadzornom funkcijom koje ovo tijelo ima.

Tema sastanka sa poslanicima Bundestaga bio je proces evroatlantskih integracija u Crnoj Gori. U tom kontekstu, Jonica je informisala sagovornike da je partija kojoj ona pripada protiv pristupanja Crne Gore NATO-u. Takođe, Jonica je ukazala na, kako je rekla ,,značajnu nesrazmjeru između odnosa podrške građana NATO-u i podrške njihovih predstavnika u Skupštini, jer, kako je objasnila ,,skoro dvije trećine građana protiv je pristupanja NATO-u, te je stoga referendum neophodan,,. Jonica je takođe napomenula da će SNP naredne sedmice Skupštini dostaviti Rezoluciju o održavanju referenduma o članstvu NATO.  

 Govoreći o aspiracijama Crne Gore da postane članica NATO-a, član Odbora Luidj Ljubo Škrelja kazao je da naša država predstavlja primjer na Balkanu kada je riječ o,stabilnosti, građanskom konceptu života te multietničnosti,  i kako je naglasio "NATO  članstvo nudi dodatnu sigurnost Crnoj Gori”. Škrelja je takođe istakao da trenutna podrška NATO integracijama jasno govori da već postoji jasna većina građana koji su za članstvo države u tom vojnom savezu i dodao da taj broj konstantno raste. Ukazao je i na to - da je u toku ratifikacija Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO-u i da država svakog dana dobija međunarodnu podršku u tom pravcu. Škrelja je kazao da će nakon parlamentarnih izora, novi saziv Skupštine donijeti odluku da li će se o pristupanju ovom vojnom savezu odlučivati na referendumu ili u Skupštini, i dodao da smatra da će novi saziv imati pun legitimitet da o tome odluči.

Sagovornici su se saglasili da je konstruktivan dijalog u društvu najbolji način da se građanima objasne prednosti i mane članstva u Sjevernoatlantskom savezu.