Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 772
Saturday, 09. February 2013. 13:17

Second Meeting of the Committee on European Integration

It was pointed out to the importance of the Committee on European Integration of the Parliament of Montenegro in negotiation process.

 

Odbor za evropske integracije održao je danas drugu śednicu kojoj su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Šef Delegacije Nj.E. Mitja Drobnič predstavio je dosadašnji tok pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, istakavši da skirning teče planiranom dinamikom, te da je u decembru privremeno zatvoreno Poglavlje 25. On je naglasio napredak koji država kontinuiarano ostvaruje na evropskom putu, podsetivši pritom da se najveći izazovi mogu očekivati u zahtjevnim Poglavljima 23. i 24. Pohvalio je nedavne izmjene i dopune Poslovnika Skupštine Crne Gore i formiranje Odbora za evropske integracije, naglasivši da Odbor treba imati važnu ulogu u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović izrazio je interesovanje svih članova za hitno definisanje uloge Odbora u procesu evropskih integracija. U tom smislu, podsjetio je da je u Skupštini Crne Gore formirana Radna grupa čiji je zadatak rad na dokumentu koji će postaviti okvir za unapređenje saradnje Skupštine sa Vladom Crne Gore po pitanju procesa pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Članovima Odbora obratili su se i šef Sektora za implementaciju projekata Andre Lis i šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu Alberto Kamarata, koji su se osvrnuli na instrumente pretpristupne podrške Evropske unije, način njihovog korišćenja i buduće programe podrške reformama koje prate proces pregovora.

Śednici su prisustvovali članovi nevladinih organizacija MANS, CDT, Građanska alijansa i Instutut alternativa, čime se potvrđuje izražena spremnost Odbora za evropske integracije za bližu saradnju sa predstavnicima civilnog sektora u zahtjevnom procesu pregovora.