Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Friday, 17. June 2016. 11:24

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode na Interparlamentarnoj konferenciji u Briselu

Tema: „Imigraciona politika EU i politika azila: implikacije na parlamente zemalja proširenja“, Brisel, 20. i 21. jun 2016. godine

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode u sastavu: Vuk Roćen, šef Delegacije i članovi - Rešad Sijarić, Zoran Miljanić i mr Dritan Abazović učestvovaće na Interparlamentarnoj konferenciji „Imigraciona politika EU i politika azila: implikacije na parlamente zemalja proširenja“ koju organizuju Odbor za spoljne poslove i Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta.

Konferencija će se održati u Briselu, 20. i 21. juna 2016. godine.

Na Interparlamentarnoj konferenciji će učestvovati poslanici Evropskog parlamenta i poslanici parlamenata zemalja koje su u pretpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i Parlamenta Grčke.

Konferenciju će otvoriti Andrej Plenković, potpredśednik Odbora za spoljne poslove i Ska Keller, članica Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta. Prvog dana Konferenciji će predśedavati Iliana Iotova, potpredśednica Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta.

O politici azila i imigracionoj politici Evropske unije, iz perspektive Evropske komisije govoriće Oliver Onidi, pomoćnik generalnog direktora u Generalnom direktoratu za migracije i unutrašnje poslove.

Nakon toga, planirana su tri panela na teme: “Uloga parlamenata u vezi sa migracionom krizom: cjelovit pristup migracijama, azilu i granicama”, “Uloga parlamenata u rješavanju tekuće migracione krize sa mehanizmima odgovornosti i solidarnosti” i Uloga parlamenata u obezbjeđivanju hitnog odgovora na razvojne situacije u migracijama, azilu i upravljanju granicama”.

Uvodna izlaganja na ovim panel diskusijama imaće: Laura Ferrara, Eliza Vozemberg, Cecilia Wikstrom, članice Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i po jedan poslanik iz parlamenata zemalja proširenja. Učesnicima Konferencije obratiće se  i član Delegacije iz Parlamenta Crne Gore, poslanik Vuk Roćen u okviru prvog panela, na temu: “Uloga parlamenata u vezi sa migracionom krizom: cjelovit pristup migracijama, azilu i granicama”

Drugog dana Konferenciji će predśedavati Elmar Brok, predśednik Odbora za spoljne poslove. Fabrice Leggeri, izvršni direktor FRONTEX-a će govoriti o migracionoj krizi EU i stanju na granicama EU sa zemljama proširenja.

Takođe, biće održane tri panel diskusije na teme: “Poboljšan nadzor izvršne vlasti i jačanje operativnih sposobnosti”, “Parlamenti kao forumi za stvaranje javnih politika koji okupljaju izvršnu vlast i civilno društvo” i “Jačanje interparlamentarne i regionalne saradnje nadležnih vlasti”.

Uvodna izlaganja u okviru ovih panela imaće: Manolis Kefalogiannis, Angel Dzhambazki, Ana Gomes, članovi Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, kao i po jedan poslanik iz parlamenata zemalja proširenja.