Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Sunday, 04. September 2016. 21:34

Održana Interparlamentarna konferencija u Bratislavi

Pozdravljen brz napredak Crne Gore u procesu pregovaranja

Predśednik odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na Interparlamentarnoj konferenciji za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku (CFSP) i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku (CSDP), koja je održana u Bratislavi 3. i 4. septembra, u okviru slovačkog predśedavanja EU.

Prvog dana konferencije se uz prisustvo visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredśednice Evropske komisije Federike Mogerini (Federica Mogherini) govorilo na temu: „Evropska unija kao globalni igrač – traženje efektivnog multilateralnog diplomatskog modela“.

Takođe, na konferenciji se prvog dana, u okviru tri odvojene radionice govorilo na teme: „Istočno partnerstvo Evropske unije: prioriteti, perspektive i izazovi“, „Održivi razvoj i migracija: ka sveobuhvatnom pristupu“ i „Evropska odbrambena unija: Bijela knjiga kao prvi korak“.

Drugog dana konferencije se uz prisustvo ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčaka govorilo o saradnji i integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Na konferenciji je istaknuto da se Evropska unija suočava sa veoma velikim brojem neočekivanih izazova, kako na unutrašnjem tako i spoljašnjem planu, te  je naglašeno da se EU i njene članice moraju fokusirati na pružanje dodatnih napora kako bi se povratio i sačuvao mir i stabilnost u Evropi i njenom okruženju.

U završnim zaključcima koji su usvojeni na kraju konferencije pozdravljen je brz napredak Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji i pozvane sve zemlje Zapadnog Balkana da nastave sa procesom reformi i približavanja EU.

Na konferenciji koja je održana u Bratislavi, učestvovao je i predśednik Skupštine Crne Gore i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Darko Pajović.