Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

demokratske radionice logtip

Skupština Crne Gore organizuje projekat „Demokratske radionice”, sa ciljem da podstakne  interesovanje kod mladih za politiku i demokratske procese, a zamišljen je kao program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola, kojim se stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona, kao i ulozi medija u pluralističkom društvu.

Kroz različite interaktivne sadržaje i na način prilagođen njihovom uzrastu, a uz pomoć izabranih i obučenih predavača/trenera, đeca i mladi uzrasta od osam do petnaest godina uče kroz igru kako funkcioniše demokratija. Stečena saznanja i iskustvo ugrađuju u filmski ili radio prilog, koji se kasnije objavljuje na đečjem parlamentarnom sajtu (www.demokratskeradionice.me). Pored učenja osnovnih principa demokratije i usvajanja znanja o parlamentarnim procesima, cilj programa je da objasni i druga dva preduslova za političko učešće, medijski djelokrug i volju da se izrazi mišljenje.

 demokratske radionice foto

 

Demokratske radionice se u Skupštini Crne Gore organizuju u okviru programa „Otvoreni parlament” sa  ciljem njegovog daljeg proširivanja i obogaćivanja, i fokusom na jačanju veza između parlamenta i mladih, posebno osnovnoškolske populacije.

Projekat „Demokratske radionice” sprovodi se u Parlamentu Republike Austrije od 2007. godine, i na ovim radionicama u austrijskom Parlamentu godišnje učestvuje preko 10.000 đece. Obrađuju se teme iz oblasti kao što su politika, mediji, radionice sa poslanicima, „putovanje kroz vrijeme” i „Evropa”.

Projekat demokratskih radionica u Crnoj Gori finansijski podržava ERSTE fondacija, uz tehničku i stručnu realizaciju NVO Forum MNE (Forum mladi i neformalna edukacija).