Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

Parlamentarci zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope redovno su isticali da jasna i neosporna perspektiva punopravnog članstva u EU predstavlja najpotrebniji i najefikasniji podsticaj za ostvarivanje i sprovođenje reformi u zemljama jugoistočne Evrope, te unapređenje regionalne saradnje i stabilnosti, odnosno unutrašnji demokratski, ekonomski i društveni razvoj. U vezi sa tim, učesnici Konferencije predsjedavajućih komisija za vanjske poslove i evropske integracije nacionalnih parlamenata zemalja koje učestvuju u procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), održane u Bukureštu, 24. i 25. marta 2005. godine, odlučili su, po uzoru na COSAC, da uspostave regionalni oblik parlamentarne saradnje odbora za evropske integracije (Akcioni plan konferencije, stav 10).

COSAP je osnovan u Sarajevu juna 2005. godine kao rezultat zaključaka Solunskog samita 2003. godine. Koncipiran je kao forum koji ima za cilj promovisanje osnovnih unutrašnjih reformi na osnovu zajedničke težnje ka integraciji u EU.

Na sastanku u Sarajevu usvojena su pravila procedure prema kojima Konferencija ima rotirajuće predsjedavanje i sastaje se dva puta godišnje da razmatra aktuelna pitanja u vezi sa Procesom stabilizacije i pridruživanja i proširenjem EU, a uvedena je i Trojka (bivši, aktuelni i budući predsedavajući) kao format djelovanja.

COSAP konferencija potvrda je spremnosti zemalja učesnica u pogledu sprovođenja reformi koje se temelje na  vrijednostima Evropske unije, a koje podrazumijevaju razvoj demokratije, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda, toleranciju, međusobno razumijevanja koje vodi konsolidaciji i pomirenju.

COSAP ima jasnu agendu i perspektivu jačanja saradnje između odbora za evropske integracije, u čemu značajnu pomoć pruža Evropski parlament. Može se cjeniti kao uspješna i funkcionalna mreža sa jasnom agendom.