Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

oscepa

Crna Gora je postala punopravna članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju odlukom Stalnog savjeta, 22. juna 2006. godine i time, kao nezavisna i suverena država, prvi put postala članica neke međunarodne organizacije.

Parlamentarna skupština OEBS-a (PS OEBS) utemeljena je Madridskom deklaracijom, a prva sjednica održana je 1992. godine u Budimpešti, kada je odlučeno da sjedište međunarodnog sekretarijata bude u Kopenhagenu. Predstavlja parlamentarnu dimenziju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju koju čini 57 država članica, rasprostranjenih od Vankuvera do Vladivostoka. Njen primarni cilj je olakšavanje međuparlamentarnog dijaloga, kao važnog aspekta sveukupnih napora da se uspješno odgovori na izazove demokratije u regionu OEBS-a i osigura bezbjednost za sve. Jedna od važnih aktivnosti Parlamentarne skupštine OEBS-a su posmatračke misije izbornih procesa, posebno parlamentarnih izbora. Od 1993. više od pet hiljada parlamentaraca posmatrali su preko 130 različitih izbora u više od 30 zemalja. Na svakom godišnjem zasijedanju, Skupština bira predsjednika Parlamentarne skupštine, koji je ujedno i najviši predstavnik Skupštine i koji predsjedava njenim sastancima. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić imenovan je na ovu funkciju 2013. godine, na XXII Godišnjem zasijedanju održanom u Istanbulu.

Crna Gora ima pravo na tri člana/ice (šef/ica delegacije i 2 člana/ice) i tri zamjenika/ce u Parlamentarnoj skupštini. Delegaciju Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a od juna mjeseca 2016. godine čine: šef delegacije Darko Pajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, stalni članovi Milutin Simović i Slaven Radunović, kao i zamjenik stalnom članu poslanik Branko Čavor.

Tokom 25. saziva članovi delegacije PS OEBS–a učestvovali su na redovom zasijedanju i to:

 

 • 1 - 5. jul 2016. godine, Tbilisi, XXV Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju

 • 25. i 26. februar 2016.godine, Beč, XV Zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju

 • 5 - 9. jula 2015.godine, Helsinki, XXIV Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju

 • 18 – 20. februar 2015.godine, Beč, XIV Zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju

 • 3 – 5. oktobar 2014. godine, Ženeva – Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a u čijem fokusu su se našli bezbjednosni izazovi i uloga parlamenata u cilju njihovog prevazilaženja. Osim toga, bilo je riječi o ekonomskim pitanjima, pitanjima zaštite životne sredine sa akcentom na odnos klimatskih promjena i razvoja tehnologije, kao i ljudskim pravima u smislu njihov epomocije i zaštite.

 • 28. jun – 2. jul 2014. godine, Baku – XXIII Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, na kome je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić postao počasni predsjednik PS OEBS-a . Usvojena je završna deklaracija pod nazivom: „Helsinki +40: Ljudska bezbjednost za sve“, koja je objedinila više rezolucija koje se odnose na prioritete na koje treba da se oslanja Parlamentarna skupština u budućem djelovanju, a koji se odnose na politička pitanja i bezbjednost, ekonomska pitanja, kao i teme vezane za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

 • 11. april 2014, Beč – Sastanak ruske i ukrajinske delegacije u PS OEBS-a, na poziv predsjednika PS OEBS-a Ranka Krivokapića, koji je održan u cilju otvaranja parlamentarnog dijaloga ruskih i ukrajinskih parlamentaraca na temu ukrajinske krize.

 • 6. i 7. april 2014. godine, Kopenhagen – Sastanak Biroa PS OEBS-a, na kojem su predstavljene ključne aktivnosti preduzete od posljednjeg sastanka ovoga tijela, te razmatrani prijedlozi izvještaja i rezolucija koji će biti finalno razmatrani i usvajani na Godišnjem zasijedanju PS OEBS-a. Osim toga, razmatrane su i aktivnosti koje se odnose na izborne posmatračke misije u kojima će učestvovati PS OEBS-a u narednom periodu.

 • 13 – 15 februar 2014. godine, Beč – XIII Zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (PS OEBS), na kojem su se razmatrale političke odluke u oblastima demokratije, ljudskih prava, kao i bezbjednosti, te održane specijalne debate na temu rasta ekstremizma, radikalizma i ksenofobije kao izazova OEBS-a kao i trenutne situacije u Ukrajini. 

 • 5. i 6. decembar 2013. godine, Kijev – Sastanak Ministarskog savjeta OEBS-a.

 • 1. novembar 2013. godine, Beč – Sastanak Stalnog savjeta OEBS-a.

 • 13 – 15. oktobar 2013. godine, Budva – Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, u čijem fokusu je bila uloga OEBS-a u promociji zaštite ljudskih prava, borbe protiv terorizma i transnacionalnih prijetnji, kao i pitanja bezbjednosnih efekata ekonomske krize, te integracije različitih društava.

 • 29. jun - 3. jul 2013. godine, Istanbul - Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS.

***

Aktivnosti delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a tokom 24. saziva

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a su tokom 24. saziva učestvovali na redovnim zasijedanjima i sastancima, i to: