Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

 

Crna Gora je svoju predanost i doprinos saradnji u regiji Jugoistočne Evrope ( JIE ) potvrdila članstvom u regionalnim inicijativama i organizacijama, čime djeluje u skladu sa svojim vanjskopolitičkim prioritetima.

Osnovni cilj vanjske politike Crne Gore je razvijanje dobrih odnosa i komunikacije uz uzajamno poštovanje i stalnu izgradnju političkih, ekonomskih, bezbjednosnih, kulturnih, naučnih kontakata i saradnje, te izuzetno važnog infrasturkturnog povezivanja-odnos ravnopravnog partnerstva i uvažavanja.

Strateške ciljeve Crne Gore, ulazak u EU i NATO, nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu. Crna Gora je uspostavila i permanentno dogradjuje dobrosusjedsku saradnju kao konstruktivni doprinos regionalnoj stabilnosti i najbolju preporuku za ostvarivanje napretka na putu prema EU i NATO.

Inicijativa za saradnjom na nivou vanjskopolitičkih odbora parlamenata regije JIE se razvila iz želje i potrebe da se olakša i pomogne državama regije JIE na njihovom putu u EU članstvo, te da se prostor jugoistoka Europe i odnosi među narodima i državama bolje urede.

Osnovni cilj Inicijative je da se evropska perspektiva svake pojedine zemlje regije i regije u cjelini odvija na način da odgovara interesima za obnovu povjerenja, stabilnosti i prosperiteta regije JIE, te da se kroz intenzivnu regionalnu i dobrosusjedsku saradnju utiče da region bude stabilan i prosperitetan, što olakšava realizaciju pojedinačne, ali i zajedničke vizije o skoroj i potpunoj integraciji regiona i njegovih država u Evropsku Uniju i NATO.