Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

jadransko-jonska-jpg

Cilj pokretanja Inicijative 2000. godine bilo je unapređenje razvoja i jačanje bezbjednosti u jadransko-jonskoj oblasti, intenziviranje saradnje među zemljama regiona i pružanje podsticaja zemalja u tranziciji ka integracionim procesima i približavanju Evropskoj uniji. Jadransko-jonska inicijativa se ostvaruje kroz dva foruma: forum za razmjenu političkih mišljenja, a istovremeno i forum za ostvarivanje multilateralne saradnje u više oblasti (saobraćaj, pomorstvo, turizam, obrazovanje, zaštita životne sredine i kulturnog nasleđa, razvoj malih i srednjih preduzeća, borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala, ruralni razvoj).

Članice JJI su sedam država sa izlazom na Jadransko i Jonsko more: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i, po principu sukcesije članstva, Srbija.

U okviru crnogorskog predsjedavanja Inicijativom, koje je trajalo od maja 2010. godine do maja 2011. godine, Skupština Crne Gore organizovala je Samit predsjednika parlamenata država članica Inicijative, koji se održao 12. aprila 2011. godine u Budvi. Na Samitu je vođena rasprava o dvijema temama: "Mediteranska oblast – Kolijevka multikulturalizma" i "Održivi razvoj energetskog sektora u Jadransko-jonskoj regiji".

Deseta konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative održana je 26. aprila 2012. u Beogradu. Učesnici konferencije su razmatrali pitanje jačanja uloge parlamenata u regionalnoj saradnji, kao i uspostavljanje parlamentarne dimenzije u Jadransko-jonskoj inicijativi. Na Samitu je učestvovao predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

U okviru Predsjedavanja Slovenije Jadransko Jonskom inicijativom, predsjednik Skupštine Crne Gore Rano Krivokapić, učestvovao je na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jadransko Jonske inicijavite 12. i 13. maja na Brdu kod Kranja. Teme koje su obuhvataju rad Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative su “Jadransko-jonska saradnja kao sredstvo za suočavanje sa zajedničkim izazovima i podsticanje približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji“, kao i “Formiranje evropskih makroregionalnih strategija i uloga Jadransko-jonske inicijative - uključenost i perspektive parlamentarne dimenzije Jadransko-jonske inicijative“.