Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

Izborni sistem Crne Gore, u širem smislu, je skup svih postupaka i mjera, koji se, regulisani pravnim propisima zemlje, odnose na izbore, tj. na biračko pravo, organizaciju izbora, postupak i tehniku izbora, dodjeljivanje mandata, zaštitu biračkog prava i drugo. Značaj izbornog sistema sastoji se u tome što izbori, u sistemu predstavničke demokratije, predstavljaju način formiranja najviših predstavničkih organa u zemlji. Osnovi izbornog sistema postavljeni su u Ustavu Crne Gore. Oni se potom razrađuju posebnim zakonima, kojima se uređuju izbori.

U užem smislu, izborni sistem je način raspodjele mandata. Tu postoje dva osnovna sistema: većinski i sistem srazmjernog predstavništva, sa nizom varijanti (Dontov sistem, Sistem izbornog količnika).

 

Državnim simbolima grbom, zastavom i himnom predstavlja se Crna Gora i izražava pripadnost Crnoj Gori. 

docZakon održavnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore

 

GRB

Grb Crne Gore je u obliku zlatnog krunisanog dvoglavog orla, uzdignutih krila u poletu, sa skiptrom u desnoj i šarom u lijevoj kandži na crvenoj osnovi. Na prsima orla je štit sa zlatnim lavom u prolazu. Lav je na zelenom polju sa plavom pozadinom. Kruna iznad orlovskih glava i skiptar su zlatni sa krstom na vrhu. Šar je plavi sa zlatnim okovom i krstom.

(Član 4, Zakon o o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore)

 grb

 

zipEtalon Grba Crne Gore

ZASTAVA 

Zastava Crne Gore crvene je boje, sa Grbom na sredini i zlatnim obrubom. Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan. Grb na zastavi zauzima 2/3 visine zastave. Središnja tačka Grba poklapa se sa tačkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave. Širina zlatnog obruba je 1/20 užeg dijela zastave.

(Član 5, Zakon o o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore)

 zastava

 

zipEtalon Zastave Crne Gore

HIMNA

Himna Crne Gore je "Oj, svijetla majska zoro".
                               Notni zapis

Tekst Himne glasi:

Oj svijetla majska zoro, majko naša Crna Goro,
Sinovi smo tvog stijenja i čuvari tvog poštenja.

Volimo vas, brda tvrda, i stravične vaše klance,
Koji nikad ne poznaše sramotnoga ropstva lance.

Dok lovćenskoj našoj misli naša sloga daje krila,
Biće gorda, biće slavna, domovina naša mila.

Rijeka će naših vala, uskačući u dva mora,
Glas nositi okeanu, da je vječna Crna Gora!

  

Crna Gora je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine. Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava. Nosilac suverenosti je građanin koji ima crnogorsko državljanstvo. Nezavisnost je proglašena 3. juna 2006. godine istupanjem iz državne zajednice sa Srbijom, tako da Crna Gora spada u red najmlađih evropskih država. Na snazi je Ustav koji je proglašen 22. oktobra 2007. godine. Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik, a u službenoj upotrebi su i srpski, bošnjački, albanski i hrvatski jezik, ćirilično i latinično pismo su ravnopravni.

Crna Gora leži u jugozapadnom dijelu Balkanskog poluostrva i izlazi na Jadransko more, pa je ona balkanska i jadransko-mediteranska zemlja. Glavni grad je Podgorica, a prijestonica Cetinje.

Crna Gora se graniči na istoku i sjeveroistoku sa Srbijom, na zapadu i sjeverozapadu s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, na istoku sa Kosovom i na jugoistoku s Albanijom. Na jugozapadu je Jadransko more dijeli od Italije. Kopnene granice Crne Gore duge su 625 km, dok je dužina obale 293.5 km.

 

Crna Gora je administrativno podijeljena na dvadeset tri opštine i dvije gradske opštine u sastavu Glavnog grada Podgorice:

 • Andrijevica

 • Bar

 • Berane

 • Bijelo Polje

 • Budva

 • Cetinje

 • Danilovgrad

 • Gusinje
 • Herceg Novi

 • Kolašin

 • Kotor

 • Mojkovac

 • Nikšić

 • Plav

 • Petnjica

 • Plužine

 • Pljevlja

 • Podgorica (Golubovci i Tuzi)

 • Rožaje

 • Šavnik

 • Tivat

 • Ulcinj

 • Žabljak

 

Svojim geografskim položajem Crna Gora pripada srednjem Mediteranu, odnosno Južnoj Evropi. Iako pokriva tek 13.812 km2, Crna Gora je zemlja izuzetne prirodne ljepote i nevjerovatnih kontrasta, a raznolikost klimatskih tipova, konfiguracije terena, prirodna bogatstva, raznovrsnost flore i faune čine je izuzetno atraktivnom. Pet nacionalnih parkova, od kojih jedan pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske prirodne baštine, zakonom zaštićeni objekti prirode, raznovrstan biljni i životinjski svijet, jedna od dvije evropske prašume, najjužniji fjord na svijetu, najveće jezero na Balkanu (Skadarsko jezero), rijeka sa najdubljim kanjonom u Evropi i drugim u svijetu (Tara) čine samo dio jedinstvene ljepote Crne Gore.

Sa ciljem da zaštiti prirodna bogatstva i očuva identitet svog jedinstvenog prostora, Crna Gora je, usvajanjem Deklaracije o ekološkoj državi (20. avgusta 1991. godine), postala prva ekološka država na svijetu, što je potvrdila i važećim Ustavom.

Iako je nezavisnost obnovila 2006. godine, Crna Gora je jedna od najstarijih evropskih država. U svom viševjekovnom trajanju, Crna Gora je opstala i proslavila se svojim podvizima u borbi za slobodu i sopstveno postojanje. Na ovim prostorima stopile su se mnoge civilizacije od ilirske, slovenske, preko vizantijske, turske, hrišćanske i islamske i ostavivši svoj trag učinile Crnu Goru raskrsnicom kulture i istorije. Od latinske provincije Prevalis, preko srednjovjekovne države Zete, do savremenog Crna Gora. Kako se mijenjalo ime, tako se i prostor zahvaljujući svim civilizacijama koje su na njemu kraće ili duže boravile, pretvarao u mozaik civilizacijskih tekovina, što Crnoj Gori i danas pruža, u svijetu, njen najcjenjeniji kvalitet.

 

CRNA GORA

Zastava:

zastava

Grb:

grb

Himna: "Oj, svijetla majska zoro"

             Notni zapis 

Glavni grad

Podgorica

Prijestonica

Cetinje

Sluzbeni jezik

crnogorski

   

Položaj

Jugoistočna Evropa

Geografske koordinate

42° 30' N, 19° 18' E

Površina

13.812 km2 (162. zemlja u svijetu)

Dužina obale

293.5 km

Stanovništvo

625266 (popis iz 2011. godine)

 Gustina naseljenosti

45.27/km² 

Valuta

 Euro (Crna Gora nije zvanično članica Eurozone)

Pozivni broj

+382

Internet domen

.me

Nacionalni parkovi

Durmitor, Biogradska Gora, Skadarsko Jezero, Lovcen, Prokletije

Pod zaštitom UNESCO

Durmitor i stari grad Kotor

RESURSI

Poljoprivredna površina

5.165 km2 (37%)

Ukupno obradivo zemljište

1.899 km2 (13,8% od ukupne površine zemljišta)

Šume

1 ha po stanovniku

Prirodna jezera

40

Akumulaciona jezera

4

Potencijal rijeka

Tara, Morača, Piva, Ćehotina, Zeta, Bojana i jedina plovna Rijeka Crnojevića

Rudno blago

boksit, ugalj, minerali