Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

U okviru saradnje parlamenata regiona, koja se odvija kroz mehanizme regionalnih inicijativa, uloga Skupštine Crne Gore prepoznata je kao konstruktivna i sveobuhvatna, odnosno, posebno posvećena daljem razvoju i unapređenju kapaciteta regionalnih inicijativa čijih je član. To su Centralnoevopska inicijativa (CEI), Jadransko-jonska inicijativa (JJI) i Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Regionalna saradnja predstavlja jedan od ključnih elemenata integracijskog procesa, posebno procesa stabilizacije i pridruživanja, a sama brzina procesa evropskih integracija svakako zavisi i od međusobne saradnje država na Balkanu i njihove spremnosti da pripadaju ujedinjenoj Evropi.

Generalno posmatrajući, Skupština Crne Gore karakterisana je kao primjer zakonodavnog organa koja kroz učešće u mehanizmima regionalnog djelovanja održava dobrosusjedske odnose sa zemljama regiona i promoviše saradnju u cilju regionalne stabilnosti. Parlamentarna posvećenost ragionalnoj saradnji manifestuje se kroz aktivno učešće u parlamentarnom okupljanju i djelovanju regionalnih inicijativa, kao i kroz uspješno predsjedavanje Crne Gore ovim inicijativama u 2010. i 2011. godini.