Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. septembar 2013. 16:22

Nastavljeno obilježavanje Međunarodnog dana demokratije

Aktivnosti u okviru obilježavanja 15. septembra, Međunarodnog dana demokratije, pod ovogodišnjim sloganom „Jačanje glasa za demokratiju“, nastavljene su danas u Skupštini Crne Gore.

Povodom obilježavanja ovog značajnog dana, poslanici Obrad Stanišić i Emilo Labudović pośetili su danas demokratske radionice Skupštine Crne Gore, gdje su razgovarali sa učenicima odjeljenja IX-2 OŠ „Risto Ratković“ iz Bijelog Polja. U okviru radionice, teme razgovora bile su uloga i značaj Skupštine u zakonodavnom procesu, podjela vlasti i vrste izbora.

Kroz projekat demokratskih radionica, Međunarodni dan demokratije obilježen je i u petak, 13. septembra, kada je učenike OŠ „Oktoih“ iz Podgorice primio potpredśednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić i razgovarao sa njima o demokratiji. Istog dana, poslanice Azra Jasavić i Zorica Kovačević bile su gošće demokratske radionice posvećene ovom događaju i odgovarale na pitanja đece o pojmu demokratije, ulozi poslanika u demokratskom društvu i važnosti glasa naroda koji se čuje preko njihovih izabranih predstavnika prilikom demokratskog odlučivanja.

Obilježavanje Međunarodnog dana demokratije ima za cilj stavljanje akcenta na značaj mišljenja građana koje izražavaju neposredno i preko svojih izabranih predstavnika u političkim, ekonomskim, socijalnim, razvojnim, ekološkim i tehnološkim debatama.

Generalna skupština UN-a proglasila je 15. septembar za Međunarodni dan demokratije, podstičući zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji i konsolidaciji demokratije. Interparlamentarna unija, čiji je slogan „Bolji parlamenti, jače demokratije“, promoviše Međunarodni dan demokratije preko svojih parlamenata članica u 162 zemlje svijeta.

Informacija o ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana demokratije u Skupštini Crne Gore takođe je dostupna na internet stranicama Interparlamentarne unije: http://www.ipu.org/idd/