Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. mart 2013. 10:28

Poslanici bili gosti „Demokratskih radionica“

Poslanice Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak i Žana Filipović i poslanik Milan Knežević prethodna tri dana posjetili su demokratske radionice Skupštine Crne Gore gdje su razgovarali sa učenicima OŠ „Oktoih“ iz Podgorice i upoznali ih sa radom poslanika/ca i parlamenta kao institucije.

Ovo je nova faza u projektu Demokratskih radionica, u kojoj djeca, u direktnom susretu sa poslanicima i poslanicama, mogu da saznaju ono što ih zanima o demokratiji i parlamentu. Skupština će nastojati da učenici iz što više škola i odjeljenja imaju priliku da razgovaraju sa poslanicima i poslanicama i da im postavljaju pitanja.

Jačanje veza između parlamenta i mladih, posebno osnovnoškolske populacije, crnogorski Parlament upravo ostvaruje kroz projekat “Demokratske radionice”, koji se organizuje u okviru programa „Otvoreni parlament”. Kroz razgovor u neformalnom okruženju, kao i kroz interaktivne sadržaje i na način prilagođen njihovom uzrastu, učesnici radionica imaju priliku da steknu nova znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona, kao i ulozi medija u pluralističkom društvu.

Projekat „Demokratske radionice“, koji se sprovodi od 8. oktobra 2012. godine, okupio je preko 2.000 osnovnoškolaca iz sedam crnogorskih opština - Podgorice, Nikšića, Kolašina, Bara, Budve, Kotora i Herceg Novog. U okviru četvorosatne radionice, djeca imaju priliku i da posjete prostorije Skupštine Crne Gore, upoznaju se sa načinom rada, nadležnostima i istorijatu institucije, a iz prostorija za novinare i uživo osjete atmosferu rasprave i usvajanja zakona.

Demokratske radionice organizuje Skupština Crne Gore, uz tehničku i stručnu realizaciju Foruma mladi i neformalna edukacija (Forum MNE)  i finansijsku podršku fondacije ERSTE.