Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 08. oktobar 2012. 14:48

Počeo pilot projekat „Demokratske radionice”

“Demokratske radionice” se organizuju sa ciljem da podstaknu interesovanje kod mladih za politiku i demokratske procese.

Danas je počeo pilot projekat „Demokratske radionice”, u okviru kojeg su učenici šestog razreda Osnovne škole “Dušan Bojović” iz Nikšića učestvovali u radu prve radionice i posjetili Skupštinu Crne Gore. Pilot projekat će trajati narednih 30 dana, nakon čega će, prema planiranoj dinamici, početi i njegova zvanična realizacija.

“Demokratske radionice” se organizuju sa ciljem da podstaknu interesovanje kod mladih za politiku i demokratske procese, a zamišljene su kao program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola, kojim se stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona, kao i ulozi medija.

Kroz različite interaktivne sadržaje i na način prilagođen njihovom uzrastu, a uz pomoć izabranih i obučenih predavača/trenera, djeca i mladi uzrasta od osam do četrnaest/petnaest godina, uče kroz igru kako funkcioniše demokratija. 

Skupština Crne Gore organizuje “Demokratske radionice” u okviru programa „Otvoreni parlament” sa  ciljem njegovog daljeg proširivanja i obogaćivanja, i fokusom na jačanju veza između parlamenta i mladih, posebno osnovnoškolske populacije.

Ovaj projekat finansijski podržava ERSTE fondacija, uz tehničku i stručnu realizaciju NVO Forum MNE (Forum mladi i neformalna edukacija).

Projekat „Demokratske radionice” sprovodi se u Parlamentu Republike Austrije od 2007. godine, i na ovim radionicama u austrijskom parlamentu godišnje učestvuje preko 10.000 djece.