Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. novembar 2015. 15:15

Predśednik Skupštine Crne Gore otvorio VII zasijedanje Đečjeg parlamenta

VII Đečji parlament organizovala je Skupština Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava đeteta Crne Gore, povodom 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima đeteta.

Predśednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić otvorio je  danas VII zasijedanje Đečjeg parlamenta. On je istakao da je sada već tradicionalni Đečji parlament, najveći crnogorski parlament, a da je radost koju donosi posebne vrsta. Do sada je njih preko 15 hiljada prošlo kroz crnogorski parlament, naveo je i naglasio da je demokratija istina, ljubav i strast, te da tu strast parlament najviše osjeti upravo u radu sa đecom.  U svom obraćanju, ocijenio je da je svaki dosadašnji Đečji parlament donio nešto novo, i  da se nada da će učecnici  ovogodišnjeg VII Đečjeg parlamenta tradicionalno nastaviti dobrim putem.

Đecu je kao i  tokom prethodnih zasijedanja zanimalo koliko su predstavnici vlasti učinili u proteklih šest godina, odgovarajući na njihove zahtjeve, upućene iz klupa Skupštine Crne Gore.

Učesnici Đečjeg parlamenta istakli su da škola treba da bude mjesto gdje se traži logičko i kritičko razmišljanje, prepoznaju potencijali i osnažiju vještine, gdje se đeca pripremaju da budu odgovorni građani 21. vijeka. Predočeni su i konkretni problemi: o broju časova, načinu ocjenjivanja, kvalitetu udžbenika, ali i vršnjačkom nasilju. Đeca su danas podśetila odrasle na inicijativu sa ranijeg zasijedanja Đečjeg parlamenta o ustanovljavanju “Dana otvorenih vrata za đecu”,i obratila se  poslanicima sa nadom da će đečja zasijedanja imati uticaja na njih.

Današnjem zasijedanju prisustvovalo je 47 predstavnika lokalnih đečjih parlamenta iz 23 opštine, predstavnici Vlade Crne Gore, predstavnici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore i predstavnici domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava đeteta, kao i članovi diplomatskog kora.