Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 20. novembar 2009. 18:11

Prvo zasijedanje Đečjeg parlamenta

Povodom 20.novembra, Dana usvajanja Konvencije o pravima đeteta, danas je u Skupštini Crne Gore - Plenarnoj Sali održano zasijedanje đečjeg parlamenta.

Uvodni govor održao je predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, nakon čega je dao riječ predśedavajućoj đečijeg parlamenta Ani Rašović. Učestvovalo je 50-tak dječijih parlamentaraca iz Osnovnih škola centralnih, primorskih i śevernih opština.

Zasijedanju đečjeg parlamenta prisustvovali su potpredśednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder, generalni sekretar Damir Davidović, ministri Sreten Škuletić, Branislav Mićunović, Ivan Brajović, Gordana Đurović, Miraš Radović, kao i šefovi poslaničkih klubova, gradonačelnici i predstavnici UNICEF-a, i britanske NVO Save the Children.

Mladi parlamentarci su bili složni u ocjeni da većina škola u Crnoj Gori radi u neadekvatnim uslovima, kao i da ih nastavni program puno opterećuje. Nedostatak grijanja, fiskulturnih sala, nezadovoljavajuća zdravstvena zaštita, zlostavljanje djece od roditelja i nastavnika, vršnjačko nasilje, sve manje razumljive knjige, kao i veliki broj sportskih kladionica, kafića i kazina u blizini škola, problemi su o kojima su djeca razgovarala sa crnogorskim poslanicima.

Ministri su odgovarali na 25 pitanja crnogorskih osnovaca i obećali poboljšanje stanja u crnogorskom školstvu. Najavljena je izgradnja škole u Kolašinu, renoviranje internata u JU "Zavod za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine", otvaranje novog dispanzera za učenike u Nikšiću, kao i sprovođenje zakona koji garantuje dječja prava.