Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 20. novembar 2012. 18:27

Četvrto zasijedanje Đečjeg parlamenta

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao u uvodnom izlaganju, da je izuzetno zadovoljan što po četvrti put otvara najsrećniji parlament na svijetu, ističući da je
nemjerljivo što đeca u ovo crnogorsko zdanje đe se donose odluke o Crnoj Gori, svaki put unesu i podijele svoju radost i očekivanja.


Predśednik Krivokapić je naglasio da ima puno nade i uvjerenja da svaka generacija donosi nova i bolja znanja Crnoj Gori. “Pravo je bogatstvo čistota vaših motiva da postavite pitanja u ovaj demokratski dom”, istakao je predśednik Krivokapić i dodao da upravo zahvaljujući vizijama đece, a preko njihovih nastavnika, Skupština Crne Gore realizuje niz zajedničkih projekata. Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Kkivokapić posebno je apostrofirao važnost davanja tradicionalnosti Đečijem parlamentu i predložio da on ne bude realizovan samo jednom godišnje i samo u Podgorici već da bi dobro bilo slično organizovati i u svim crnogorskim opštinama.

Pored predśednika Krivokapića, za predśedavajućim stolom bili su i potpredśednici Suljo Mustafić i Branko Radulović, kao i generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović. Predśedavajuće, u ime Đečijeg parlamenta, bile su učenice Sandra Manojlovič, Zvezdana Ivanović i Tijana Mišević. Manojlović je kazala da su izborom tri predstavnice Đečijeg parlamenta za predśedavajuće današnje śednice htjeli da, kako je kazala, podśete na poštovanje rodne ravnopravnosti. Učenik iz Berana Luka Bojović, u svojoj prezentaciji, rekao je da je posebno važno to što o ozbiljnim stvarima danas govore đeca, dok je Marijana Blažević, učenica iz Podgorice, kazala da se inkluzivnim obrazovanjem mnogo toga promijenilo na bolje ali da bi trebalo još dosta toga učiniti. Svoju prezentaciju imala je i učenica iz Nikšića Denisona Beriša koja je govorila o položaju REA populacije u Crnoj Gori, te činjenici da je sve veći broj romske đece školaraca ali da je problem sticanje zdravstvene zaštite odnosno dobijanje dokumenata.
Nakon prezentacija prvo pitanje imala je čast da postavi učenica iz Andrijevice Jovana Radivojević, poslije čega su to pravo ostvarile i ostale njene koleginice i kolege. Jedno od pitanja odnosilo se i na predśednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića a ticalo se vođenja evidencije o pitanjima koja su postavljana na ranijim zasijedanjima i o njihovim realizacijama. Predśednik Krivokapić je rekao da se sve generacije bore za pravdu ali da nekada do odgovora nije lako doći, što, kako je dodao, ne umanjuje stalnu potrebu praćenja vlasti kako ispunjava svoja obećanja. Podśetio je male poslanike da demokratija nije savršen sistem, već da je taj sistem jak samo onoliko koliko jako građani istrajavaju u svojoj namjeri da društvo dovedu na neki bolji nivo.
Odgovore su, pored predśednika Krivokapića dali i pojedini ministri, njihovi pomoćnici, kao i saradnici gradonačelnika Podgorice i Cetinja, te predstavnik UNICEF-a. Prisustvovali su predstavnici poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore, ambasada, UNICEFA, oragnizacije Save the Children, Evropske Komisije, OSCE i UNDP.
IV zasijedanje Đečijeg parlamenta organizovala je Skupština Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava đeteta Crne Gore, uz podršku kancalerije UNICEF-a i Save the Children.
Zasijedanju je prisustvovalo 42 učenika iz 21 opštine, koji su predstavnici lokalnih đečijih parlamenta iz Bara, Cetinja, Bijelog Polja i Podgorice i đečjih parlamenata iz osnovnih škola u 17 gradova Crne Gore.
IV Đečiji parlament organizovan je povodom 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima đeteta i ove godine je posvećen afirmaciji prava đece na učešće i zagovaranje, kao značajne društvene potrebe i vrijednosti.