Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 08. februar 2016. 13:42

Održan sastanak predśedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU (COSAC)

Istaknuti priorioteti šestomjesečnog predśedavanja i ukazan značaj uloge nacionalnih parlamenata u donošenju odluka na nivou EU

U okviru holandskog predśedavanja Savjetu EU danas je u Hagu održan sastanak predśedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU, koji je obilježila rasprava na temu unapređenja ne samo uloge nacionalnih parlamenata u donošenju odluka na nivou EU, već i jačanju njihovih kontrolnih mehanizama za sprovođenje EU propisa. Osim toga, predstavljena su ključna pitanja kojima će se Holandija baviti u okviru predśedavanja Savjetu EU u narednih šest mjeseci.

Na početku sastanka učesnike je pozdravila predśednica Senata Akni Burkers Knol (Ankie Broekers Knol), istakavši da ovakav vid sastanaka, koji za cilj imaju razmjenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, predstavljaju korisnu platformu za unapređenje međuparlamentarne saradnje.

O značaju međuparlamentarnog dijaloga govorio je i predśedavajući Odboru za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Holandije (Tweede Kamer) Malik Azmani istakavši da je migraciona kriza pokazala da izazovi na nivou EU postoje, te da jedinstvo u traženju rješenja samo po sebi nije dovoljno, već je potrebno ulagati napore u zajedničko djelovanje.

U fokusu prve sesije bila je saradnja odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata sa aspekta primjene mehanizama za kontrolu donešenja odluka u okviru EU, te stepen razvoja komunikacije i saradnje odbora sa samim Evropskim parlamentom. Predstavljena su iskustva francuskog i belgijskog parlamenta sa aspekta kontrolnih mehanizma. S tim u vezi, u Narodnoj skupštini Parlamenta Francuske pitanje kontrole uređeno je rezolucijom, dok u Belgiji, u skladu sa parlamentarnom strukturom,  federalni i regionalni parlamenti imaju svoje nezavisne intrumente kontrole.

Druga sesija bila je posvećena prioritetima šestomjesečnog predśedavanja. Shodno tome, cilj predśedavanja Holandije jeste Unija koja u svom fokusu ima ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta kroz inovacije, ali i Unija koja sarađuje sa civilnim sektorom. S tim u vezi, ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders naglasio je da će se Holandija u narednih šest mjeseci fokusirati na pitanja migracije i međunarodne bezbjednosti, zapošljavanja, jačanja finansija i eurozone, te klimatskih promjena i energetike. S druge strane, Program Evropske komisije za 2016. godinu prilagođen je uslovima ekonomske i migracione krize, te bezbjednosnim prijetnjama. Iz tog razloga, potpredśednica Evropske komisije za budžet i ljudske resurse Kristalina Georgieva istakla je važnost primjene pripremljenih strategija koje za cilj imaju reviziju budžeta i unapređenja jedinstvenog tržišta, razvoja mreže za zapošljavanje, ali i onih koje se tiču jačanja energetske politike i ispitivanja uticaja klimatskih promjena.

U okviru druge sesije prisutnima se obratila zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović, ističući dosadašnji napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, koji se ogleda u otvaranju dvadeset dva i privremenom zatvaranju dva poglavlja. Ona se zahvalila na podršci evropskih institucija, te pozdravila prioritete aktuelnog predśedavajućeg. Ukazala je da je Crna Gora spremna da uloži potrebne napore kako bi ispunila očekivanja koja se odnose na postizanje mjerljivih rezultata u odnosu na sprovođenje usvojenog zakonodavstva, te ukazala na važnost održavanja regionalne saradnje kroz razne inicijative, poput Berlinskog procesa. 

Osim zamjenice predśednika, u ime Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore sastanku je prisustvovao i poslanik Danko Šarančić.

Plenarna śednica COSAC-a biće održana sredinom juna tekuće godine.