Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 14. jun 2016. 14:14

Završeno 55. plenarno zasijedanje COSAC-a

Predstavljen rad Evropskog revizorskog suda i razmotren napredak u prevazilaženju migrantske krize

Danas je u Hagu završeno dvodnevno plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC, organizovano u okviru holandskog predśedavanja Savjetom EU. Odbor za evropske integracije predstavljale su zamjenica predśednika Odbora, Marija Maja Ćatović i članica Odbora, Azra Jasavić.

U toku drugog dana zasijedanja, parlamentarci su razgovarali o radu Evropskog revizorskog suda, specijalnim izvještajima koje Sud objavljuje i načinima na koje se oni mogu koristiti u radu nacionalnih parlamenata. Istaknuta je važnost jednakog sprovođenja pravila u svim zemljama EU, zbog čega je Sud strog u kontroli korišćenja budžeta EU na nacionalnom nivou. Pohvaljena je saradnja Suda sa nacionalnim parlamentima, kao i stalna koordinacija sa revizorskim tijelima zemalja članica.    

U sesiji posvećenoj aktuelnoj migrantskoj krizi, predstavljeni su rezultati ostvareni  sprovođenjem sporazuma između EU i Turske u vezi sa zajedničkim rješavanjem krize, uz poseban osvrt na situaciju u Grčkoj, Italiji i Turskoj. Razgovarano je i o ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju za Tursku. Konstatovano je da je ostvaren značajan napredak u suočavanju sa izbjegličkom krizom, vidljiv kroz smanjenje broja žrtava i dnevnog broja migranata koja dolaze u EU, ali da procedura rješavanja zahtjeva za azil i procedura raseljavanja još uvjek nisu dovoljno efikasne i transparentne. Prisutni su podśetili na problem kriminalnih mreža za krijumčarenje migranata, a posebno je naglašena potreba da se ozbiljno sarađuje sa zemljama porijekla i da im se pomogne u borbi sa uzrocima migracija. Zaključeno je da je pred Evropom test koji sve zemlje zajedno, kroz politiku raseljavanja koja kombinuje kontrolu i solidarnost, moraju proći i očuvati evropske vrijednosti.    

Tokom dvodnevnog zasijedanja, sa parlamentarcima su razgovarali, između ostalih, i holandski premijer Mark Rute, predśedavajuća holandskog Senata Anki Brukers-Knol i potpredśednik Evropske komisije Frans Timermans. 

Zasijedanje je završeno usvajanjem zajedničkih zaključaka.