Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 09. septembar 2014. 19:38

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić primio delegaciju Igmanske inicijative

Istaknuto da ideje Igmanske inicijative zaslužuju punu podršku


Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, primio je delegaciju Igmanske inicijative, u kojoj su bili Branko Lukovac, kopredsjednik Igmanske inicijatve za Crnu Goru, Aleksandar Popov, kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju, Vehid Šehić, kopredsjednik Igmanske inicijative za BiH , Tanja Bakalbašić, koordinatorka projekta za Crnu Goru i Branislav Radulović, član Senata Državne revizorske institucije Crne Gore i ekspert Igmanske inicijative.
Kopredsjednici Igmanske inicijative su upoznali potpredsjednika Mustafića sa izvještajima eksperata iz projekta osvrćući se na probleme i preporuke za sve četiri države.Takođe, oni su predstavili programe rada za budući period za koji je akcentirana zajednička potreba u pravcu afirmacije i jačanja regionalnih veza i saradnje na projektima koji bi olakšali život građana na ovom području.
Igmanska inicijativa je krajem 2013. godine započela projekat „Slobodno kretanje radne snage između država potpisnica Dejtonskog sporazuma, uz primjenu nordijskog modela saradnje“. Takođe, bavi se i integracijom i uključivanjem što većeg broja organizacija koje su aktivne na ovom polju.
Tokom današnjeg susreta, potpredsjednik Mustafić je naglasio da je Igmanska inicijativa danas jedna od važnijih regionalnih inicijativa koja je među prvima pokrenula proces saradnje i uspostavljanja pokidanih veza država u regionu.
Takođe, on je istakao da su pitanja kojima se Igmanska inicijativa bavila, kao i problemi na čijim rješavanjima je radila veoma važna. Prema njegovim riječima, kako u predhodnom periodu, tako i danas značajna su i za države i za građane u regionu.
- Stoga ideje Inicijative koje se razmatraju na vašim sesijama, vrlo su ozbiljne i zaslužuju punu podršku, istakao je Mustafić.
Pored navedenog, tokom današnjeg susreta razgovarano je i o inicijativama koje bi išle u pravcu rješavanja problema obrazovanja, statusa studenata, nostrifikacija diploma, kao i o modelima regulisanja svojinsko-pravnih odnosa građana sve četiri zemlje.