Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 28. novembar 2014. 12:13

Tematska sesija Igmanske inicijative: uvodno izlaganje potpredsjednika Skupštine

Podgorica, 28. novembar - Uvaženi predstavnici  parlamenata četiri države, uvaženi predstavnici izvršnih vlasti, poštovani predstavnici Igmanske incijative, predstavnici fondacije Fridrih Ebert, predstavnici stručne javnosti, poštovani predstavnic medija, dame i gospodo:

"Čini mi posebno zadovoljstvo da vas pozdravim, u ime Skupštine Crne Gore, u uvjerenju da će današnji  skup biti plodonosan, kao još jedan u nizu važnih susreta, usmjerenih ka uspostavljanja pune saradnje među parlamentima, vladama i institucijama četiri države. 

I ovaj  susret organizuje se u okviru Igmanske incijative koja je, u prethodnom periodu, kroz konkretne projekte, veoma posvećeno, u različitim oblastima,  radila na polju povezivanja naših država i ovog prostora, uopšte.

Naša današnja tema, koja je vezana za  slobodan protok radne snage između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma po uzoru na nordijski model saradnje, značajna je i na političkom i na ekonomskom planu, a što je još važnije - sagledava rješavanje važnih životnih pitanja i problema naših građana.

Države regiona,  posebno, države potpisnice Dejtonskog sporazuma, učinile su dosta napora da  svojim  bilateralnim ugovorima,  riješe niz  značajnih pitanja, posebno  iz oblasti socijalne zaštite, kao što  su -  zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje. Međutim, regionalna saradnja u oblasti  slobodnog kretanja radnika nije na zadovoljavajućem nivou. Nedostatak bilateralnih  sporazuma  o slobodnom kretanju  radnika  posljedica je više faktora, koji su zajednički za  sve  četiri države. Potrebno je  regulisati oblasti iz prava po osnovu rada, u smjeru ujednačene ponude i potražnje  radne snage, zatim  raditi na dodatnoj edukaciji ili sposobljavanju lica koja su tokom   redovnog školovanja  osposobljena za rad koje nemaju tražnju  ili nijesu u skladu sa uslovima rada na  tržištu.

U svim zemljama  regiona prisutan je  visok procenat  neformalnog  poslovanja – sive ekonomije,  koji je posebno izražen u oblasti građevinarstva, trgovine i  poljoprivrede. Zakonska regulativa  u oblasti  zapošljavanja  stranaca  je rigidna i predviđa  ograničenja povodom zapošljavanja stranih državljana,  bez izuzetka  za državljane  koji potiču  iz zemalja regiona.

Nalazi ekspertskog tima Igmanske incijative daju nam jasne smjernice i preporuke, od kojih su neke već primjenjene  u poznatom nordijskom modelu saradnje. 

Da bi se pitanje bilateralne saradnje u oblasti migracije radnika regulisalo na adekvatan način, proces izrade bilateralnih sporazuma treba da bude potpuno transparentan.

Sporazumi bi morali biti zasnovani na objektivnoj i realnoj procjeni ponude i potreba za radnom snagom zemalja potpisnica sporazuma, na osnovu čega bi se kreirali konkretni i mjerljivi uslovi pod kojima bi se migracija radne snage odvijala, u skladu sa međunarnodno utvrđenim standardima i sporazumima, koje bi međusobno dogovorale i zaključivale naše  države. Potpisivanjem bilateralnih sporazuma između država – potpisnica Dejtonskog sporazuma, stvorili bi se uslovi za dalje unapređivanje ekonomske saradnje, što je jedan od prioriteta spoljne politike svih država.

Sigurno je da veliku ulogu i odgovornost u ovom procesu imaju naši parlamenti i vlade, iz kojih, uz već iskazanu političku volju, moraju poteći određene zakonske inicijative, odluke i sporazume,  kojima će se unaprijediti sloboda kretanja radne snage i urediti stanje na tržištu rada u našim državama.

Vjerujem da će današnja rasprava,  kroz bliža i stručna sagledavanja ovih problema, dati odgovarajuće zaključke i preporuke, koje će značiti još jedan iskorak u pravcu lakšeg I slobodnijeg kretanja radne snage, ali i ukupno - većeg povezivanja i saradnje izmedju naših država i  čitavog regiona, u svim oblastima važnim za lakši, sigurniji i  perspektivniji život  građana." 

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić