Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
utorak, 19. februar 2013. 10:42

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije učestvovali su na konsultativnom sastanku u Sarajevu

Tema sastanka bila je “Unapređivanje interparlamentarne saradnje između zemalja Dejtonskog sporazuma uz korišćenje iskustava Nordijskog modela“.

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, doc.dr Miodrag Vuković, Suljo Mustafić, Vasilije Lalošević i mr Dritan Abazović, učestvovali su na Konsultativnom sastanku predstavnika Parlamenata Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, koji je održan u Sarajevu. Sastanak je organizovan pod pokroviteljstvom Igmanske incijative i nastavak je  konsultativnog procesa koji je započet sastankom predśednika odbora za međunarodne odnose četiri parlamenta koji je održan 18. i 19. oktobra 2012.godine u Saboru Republike Hrvatske. 

Tema sastanka bila je “Unaprjeđivanje interparlamentarne saradnje između zemalja Dejtonskog sporazuma uz korišćenje iskustava iz Nordijskog modela “. Jedan od panelista na Konsultativnom sastanku bio je i doc.dr Miodrag Vuković, koji je govorio o dosadašnjoj saradnji parlamentarnih odbora za spoljnu politiku i mogućnostima da se uz primjenu Nordijskog modela ta saradnja produbi i unaprijedi. O Nordijskom modelu saradnje i mogućnostima njegove primjene govorio je i poslanik mr Dritan Abazović. Konsultativnom sastanku prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Dragan Đurović. 

Na sastanku je istaknuto da je Igmanska inicijativa tokom trinaest godina svog postojanja postala prepoznatljiva u javnosti po djelovanju u pravcu brže normalizacije odnosa između zemalja Dejtonskog sporazuma kroz ekspertske projekte upućenim vladama četiri zemlje, uspješno lobiraljući za njihovu implementaciju. Uz punu podršku Nordijskog savjeta i ambasada nordijskih zemalja u regionu Igmanska inicijativa je tokom 2012.godine započela rad na konkretnom projektu, finansiranom od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, koji je usmjeren ka unaprjeđivanju interparlamentarne saradnje između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije po nordijskom modelu. U tom okviru ovaj model interparlamentarne saradnje predstavljen je u Beogradu, Sarajevu i Podgorici, a u Zagrebu je 18. i 19.oktobra 2012.godine održan sastanak predśednika spoljnopolitičkih odbora parlamenata četiri zemlje kojem su, uz predstavljanje nordijskog, baltičkog i modela Beneluks, dogovoreni naredni koraci u pravcu unaprjeđivanja interparlamentarne saradnje između četiri zemlje po nordijskom modelu. 

Cilj svih do sada navedenih aktivnosti na ovom planu je da se politička i šira javnost upoznaju sa ovim modelom saradnje, kao i da se kroz konsultativni proces sa predstavnicima četiri parlamenta pornađu originalna rješenja koja će, kroz unapređivanje interparlamentarne saradnje, doprinijeti poboljšanju ukupnih odnosa u regionu i ubrzavanju procesa EU integracija. 

Na sastanku je zaključeno da postojeća komunikacija, između parlamenata na bilateralnom nivou, kao i kroz regionalne forme sastanaka na određene teme, sigurno tome doprinose, ali bi bilo korisno da se između ove četiri zemlje ustanove stalni oblici saradnje, u pojedinim oblastima za koje nacionalni parlamenti pokažu interes. Cilj konsultativnog sastanka je da se uz korišćenje nordijskog iskustva identifikuju oblasti  u kojima je intenzivna saradnja u ovomtrenutku najpotrebnija i gdje se mogu ostvariti najvidljiviji rezultati.