Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 02. jul 2013. 22:46

Završen 23. sastanak Igmanske inicijative

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, učestvovala je na 23. sastanku Igmanske inicijative, koji je održan u Zagrebu, od 30. juna do 1. jula 2013. godine. Tema ovog sastanka bila je „Saradnja u regiji nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju“.

Na sastanku se prisutnima obratio bivši predśednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, koji je istakao da mu je drago što na dan kada je Republika Hrvatska ušla u Evropsku uniju, ima čast i zadovoljstvo da se obrati članovima Igmanske inicijative. Istakao je da je ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju, kruna svih napora koje je Republika Hrvatska uradila u prethodnom periodu. Napomenuo je - da ulazak Republike Hrvatske u evropsku porodicu narodna, mora biti pozitivan podsticaj svim zemljama u regionu da nastave svoj evropski put, kroz ispunjavanje standarda i uslova Evropske unije. Na kraju svog obraćanja članovima Igmanske inicijative, Mesić je zaključio, da Republika Hrvatska treba da bude primjer svim zemljama regiona , da san o Evropskoj uniji nije nedostižan.

Članovima Igmanske inicijative obratio se i predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, doc. dr Miodrag Vuković, koji je istakao da pristupanjem Republike Hrvatske Evropskoj uniji, Crna Gora počinje da dijeli granicu sa Evrospkom unijom, a samim tim i stabilno evropsko okruženje koje će se pozitivno odraziti na dalji ekonomski, politički i bezbjedonosni razvoj. Istakao je - i da je ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju, važan događaj koji predstavlja potvrdu politike kontinuiteta procesa proširenja i podsticaj za sve zemlje regije da nastave sa uspješnim sprovođenjem reformskih procesa. Vuković je napomenuo da će ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju, dati novu dimenziju ukupnim regionalnim odnosima i ono što slijedi treba iskoristiti za zajedničko djelovanje i fokus na projekte i inicijative koji su od suštinskog značaja za dalji razvoj zemalja u regionu i veći kvalitet života građana. Ulazak Republike Hrvatske pokazuje da se sa velikom posvećenošću, dobrom organizacijom i predanim radom mogu prevazići svi izazovi, ostvariti potrebne reforme, u društveni sistem inkorporirati potrebni standardi, a u svijesti građana vrijednosti koje preko 60 godina baštini Evropa, istakao je Vuković. On je naglasio da je punopravno članostvo Hrvatske u EU, neminovno izazvalo promjene u odnosima sa suśednim zemljama pa i sa Crnom Gorom, jer će u potpunosti morati primjenjivati standarde Evropske unije, čemu se Crna Gora već pripremila, tako što je Vlada Crne Gore objavila odgovarajući dokument preko 70 stavki u kojima su definisani procesi koje treba na bilateralnom nivou otvoriti sa Republikom Hrvatskom da bi se izvršilo potebno prilagođavanje u svim oblastima međusobnih odnosa. Na kraju svog obraćanja on je istakao - da svježe hrvatsko iskustvo svjedoči da napredak u integracijskom procesu zavisi isključivo od nas samih, da se dobar rezultat nagrađuje, da ne postoje prečice na evropskom putu i da je evropski san dostižan.

Članovi Delegacije imali su neformalni razgovor sa bivšim predśednikom Republike Hrvatrske, Stjepanom Mesićem.