Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. april 2014. 15:42

Održana “12. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative”

Zajedničko djelovanje država Jadransko-jonske inicijative ubrzava evropske integracije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, učestvovao je na „12. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative“, koja je u okviru albanskog predsjedavanja ovom inicijativom održana u Tirani.

Na konferenciji je bilo riječi o procesu pristupanja Evropskoj uniji, promovisanju održive ekonomije i društvenog napretka Jadransko-jonskog regiona kao i promovisanju turističkih aktivnosti i usluga baziranih na lokalnim proizvodima.

U uvodnom izlaganju, učesnicima Konferencije obratili su se predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta i predsjednik Vlade Republike Albanije, Edi Rama.

Pozdravljajući prisutne, Rama je naglasio važnost parlamentarne saradnje u Jadransko-jonskom regionu i posebnost inicijative koju povezuje zajedničko more. Rama je posebno istakao važnost donošenja strategije za Jadransko-jonski region, koja predstavlja novu inovativnu formu za saradnju koja je u skladu sa evropskom strategijom “Europe 2020”.

Učesnici skupa su kao posebno povoljnu okolnost za Jadransko-jonski region ocijenili činjenicu da tokom 2014. godine, države članice ove inicijative, Grčka i Italija predsjedavaju Evropskoj uniji i naglasili neophodnost iskorišćavanja mogućnosti koje ta pozicija nudi.

Učesnicima Konferencije obratio se i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić. U svom izlaganju Mustafić je kazao da se za Jadransko-jonsku inicijativu sa sigurnošću može kazati da ona predstavlja čvrstu osnovu za dalji napredak na putu integracije u evropske i evroatlantske strukture. On je izrazio uvjerenje da se zajedničkim djelovanjem zemalja članica Jadransko-jonske i drugih regionalnih inicijativa mogu ubrzati evropske integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana i doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana. Mustafić je istakao da pored uspjeha Crne Gore na planu približavanja EU, prethodni period je obilježen i uspješnim aktivnostima na planuintegracije u NATO, čiji je značaj evidentan i posebno naglašen u svijetlu aktuelnih i zabrinjavajućih dešavanja u Ukrajini. „Želim naglasiti da su procesi evropskih i evroatlantskih integracija komplementarni i kompatibilni, kao i da Crna Gora očekuje da sa samita u Velsu dobije poziv za članstvo u NATO alijansi“, zaključio je Mustafić.

Na „12. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative“ između ostalih učestvovali su i  predsjednik Parlamenta Grčke Vangelis Meimarakis, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, predsjednik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković, potpredsjednica Državnog zbora Slovenije Polonca Komar i italijanski senator Aldo Di Biađo.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Albaniji Nj.E. Ferhat Dinoša.

Na kraju Konferencije usvojena je Zajednička izjava.