Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 13. maj 2013. 14:19

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovao je na Konferenciji predśednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative

Konferencija održana na Brdu kod Kranja.

Teme Konferencije predśednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative bile su :'Jadransko-jonska saradnja kao sredstvo za suočavanje sa zajedničkim izazovima i podsticanje približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji', kao i 'Formiranje evropskih makroregionalnih strategija i uloga Jadransko-jonske inicijative:uključenost i perspektive parlamentarne dimenzije Jadransko-jonske inicijative'.

Predśednik Krivokapić je govoreći o saradnji u Jadransko- jonskoj regiji istakao parlamentarnu saradnju i parlamentarnu diplomatiju kao važan aspekt u jačanju ne samo političkih odnosa, već i kao instrument za olakšavanje uspostavljanja projektne saradnje u različitim oblastima.

On je naveo da je Crna Gora imala odlična iskustva sa zemljama ove regije, navodeći primjere Slovenije sa kojom je Crna Gora realizovala važne Twining projekte, kao i Hrvatske sa kojom se odvija kontinuirana saradnja u oblasti evropskih integracija.

Krivokapić je naglasio da realizacija projekata od zajedničkog regionalnog interesa u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana mora biti prioritet naredne faze naših međusobnih odnosa, ističući da će jačanjem ekonomije naših zemalja jačati i kredibilitet naših zajedničkih zalaganja za politiku saradnje i integracija.

Predśednik Krivokapić se tokom Konferencije susreo sa predśednikom Državnog zbora Jankom Veberom, sa kojim je razmijenio parlamentarna iskustva dvije zemlje u suočavanju sa brojnim izazovima procesa evropskih integracija.

Predśednik Krivokapić je informisao Vebera o reformama koje se sprovode unutar Skupštine Crne Gore kako bi se ova institucija na pravi način pripremila za nove parlamentarne obaveze tokom procesa pristupnih pregovora.

Kivokapić se zahvalio Veberu na dosadašnjoj podršci koju je slovenački Parlament brojnim povodima pružio crnogorskoj Skupštini prenoseći veoma bogata sopstvena parlamentarna iskustva tokom slovenačkog pridruživanja EU.

U razgovoru sa Ministrom vanjskih poslova Slovenije Karlom Erjavecom posebno je bilo riječi o procesu NATO integracija i očekivanjima i obavezama Crne Gore

na putu ka članstvu u Alijansi, u kom smislu je Erjavec saopštio da Slovenija u potpunosti podržava aspiracije Crne Gore u ovom procesu.