Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 11. februar 2014. 17:11

Održan Četvrti sastanak odbora za vanjske poslove Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije

Tema:“Zaštita životne sredine i održivi razvoj - iskustva Crne Gore i država regiona - potreba međusobne saradnje“

U Podgorici je, u organizaciji Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore danas održan “Četvrti sastanak odbora za vanjske poslove Crne Gore, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
Tema danas održanog sastanka bila je „Zaštita životne sredine i održivi razvoj - iskustva Crne Gore i država regiona -potreba međusobne saradnje“.

U uvodnom dijelu sastanka, učesnicima sastanka obratili su se predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, potpredśednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Mitja Drobnič.
Obraćajući se učesnicima skupa, predśednik Vuković je pozdravio inicijativu koja je započeta 2012. godine u Zagrebu i kazaoda uspostavljanje stalne saradnje između četiri spoljno-politička parlamentarna odbora država regiona doprinosi učvršćivanje veza i stabilnosti na Balkanu i daje podstrek bržem rešavanju otvorenih pitanja.
U svom obraćanju, potpredśednik Mustafić je istakao da Skupština Crne Gore, kroz svoju zakonodavnu aktivnost, u prethodne dvadeset i tri godine, uradila mnogo na polju kreiranja kvalitetnih zakonskih rješenja kojima se sistemski i detaljno, u normativnoj praksi, uređuje oblast zaštite životne sredine i stvaraju pretpostavke za održivi razvoj.
U svom govoru, ambasador Drobnič je istakao da je Vlada Crne Gore donijela plan pristupanja Evropskoj uniji u kome je istaknuta impresivnabrojka zakona koji će biti upućeni na razmatranje Skupštini Crne Gore u period od2014. – 2018, i naglasio da to pokazuje značaj Skupštine i njenu ulogu u procesu pristupanja EU.
Drobnič je takođe naglasio da je pregovaračko „Poglavlje 27 - Zaštita životne sredine“ jedno od najznačajnih poglavlja uprocesu pristupanja EU. Održivi razvoj predstvlja sveobuhvatnu politiku Evropske unije iima za cilj kontinuirano poboljšanje života za sve generacije. Koncept održivograzvoja se fokusira na pronalaženju ravnoteže između ekonomskih i ekoloških ciljeva društva, zaključio je Drobnič.

Učesnicima sastanka, obratila se i državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma mr Daliborka Pejović, koja je govorila o konceptu ekološke države Crne Gore,o izazovima održivog razvoj, kao i zaštiti životne sredine u kontekstu evropskih integracija.

Učesnici sastanka su se saglasili da je podizianje svijesti o značaju zaštite životne sredine na svim obrazovnim nivoima (od predškolskog do univerzitetskog) od velikog značaja.
Na sastanku je konstatovana neophodnost unapređenja regionalnog pristupa država učesnica na polju zaštite životne sredine i održivog razvoja, uključujući međusobnu razmjenu informacija, iskustava i dobrih praksi, kao i osnaživanje dijaloga na regionalnom nivou u cilju efikasnijeg suočavanja sa zajedničkim izazovima iz oblasti ekologije i održivog razvoja.
Učesnici su istakli značaj razmjene iskustava u toku procesa pregovaranja za članstvo u EU, posebno o mogućnostima korišćenja sredstava iz IPA fondova i zajedničkim projektima prekogranične saradnje i založili se za uspostavljanje održivog balansa između vrednovanja prirodnih resursa i odgovarajućeg stepena njihove zaštite kao koncepta razvoja regiona.
Takođe, ukazano je na potrebu da “ekološki” zakoni treba da imaju prioritet prilikom usvajanja u nacionalnim parlamentima i saglasili se da treba poštovani i realizovati već postignute bilateralne i multilateralne sporazume u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Na kraju konferencije usvojeni su zaključci i zajednička izjava.

Zajednička izjava u kojoj se konstatuje zabrinutost dešavanjima u Bosni i Hercegovini glasi:

„Izražavajući žaljenje zbog spriječenosti kolega poslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da prisustvuju „Četvrtom sastanku Odbora za vanjske poslove“, izazvane socijalno – političkim događajima koji su poslednjih dana kulminirali u obliku protesta ali i u obliku destrukcija, mi predstavnici odbora za međunarodnu saradnju i vanjsku politiku izražavamo zabrinutost zbog opasnosti koju iskazano socijalno nezadovoljstvo može donijeti sa sobom.
Smatramo da bi trebalo učiniti sve da o razlozima socijalno – političkog nezadovoljstva otpočne neophodan dijalog. Takođe, smatramo da ovi događaji traže veću posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kako politike Bosne i Hercegovine a posebno politike Evropske Unije.
Mi okupljeni predstavnici Odbora za vanjsku politiku Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije spremni smo podržati takav dijalog i takvu posvećenost problemima Bosne i Hercegovine“.

Prvi sastanak odbora za spoljne poslove parlamenata četiri zemlje regiona održan je u Zagrebu 18. i 19. oktobra 2012. godine, drugi u Sarajevu 15.marta 2013.godine, dok je treći održan u Beogradu 5. jula 2013. godine.

 

Uvodno obraćanje potpredśednika Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića na Konferenciji vanjskopolitičkih Odbora Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH