Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 13. maj 2014. 20:45

U okviru Konferencije „Perspektive vanjske politike u regionalnoj i prekograničnoj saradnji“ u Sarajevu održan radni sastanak članova delegacija četiri parlamenta

Učesnici sastanka  saglasni da je saradnju između zemalja u regionu kroz aktivnosti odbora za međunarodne odnose potrebno u kontinuitetu unapređivati

Na inicijativu predśednika Odbora za međunarodne odnose parlamenata Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a u okviru Konferencije „Perspektive vanjske politike u regionalnoj i prekograničnoj saradnji“,  u Sarajevu je održan radni sastanak članova delegacija četiri parlamenta.

Tom prilikom učesnici sastanka  saglasili su se da saradnju između zemalja u regionu, kroz aktivnosti odbora za međunarodne odnose četiri parlamenta, treba u kontinuitetu unapređivati u cilju izgradnje mira i povjerenja i ekonomskog razvoja četiri zemlje.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima u saradnji odbora za međunarodne odnose parlamenata Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije, predśednik Vuković, istakao je da je prvi inicijalni sastanak predśednika Odbora za međunarodne odnose  regije Jugoistočne Evrope, koji je održan 18 - 19. oktobra 2012. godine u Zagebu,  na inicijativu predśednika Odbora za vanjske poslove Sabora Republike Hrvatske Milorada Pupovca, bio dobar uvod za otpočinjanje intenzivnije saradnje između odbora četiri parlamenta. Takođe, zaključeno je  da bi ovakvu formu saradnje trebalo zadržati i u narednom periodu, uz veću uključenost izvršne vlasti i NVO sektora u ovaj proces.

Predśednik Vuković se osvrnuo i na sastanke koji su održani u Sarajevu 15. marta 2013. godine, Beogradu 5. jula 2013.godine i Podgorici 11. februara 2014. godine - kada je tema sastanka bila „ Zaštita životne sredine i održivi razvoj“. Na kraju izlaganja on je konstatovao, da bi trebalo nastaviti sa praksom da svaka zemlja bude nosilac određene teme u oblasti saradnje, što je bio jedan od predloga na sastanku, koji je održan u Sarajevu 15. marta 2013. godine, kao i da se sa inicijativama koje proizilaze iz zajedničkih sastanaka upoznaju vlade četiri države, kako bi one postale sastavni dio spoljne politike država u regionu. Predśednik Vuković, podržao je i predlog poslanice Narodne Skupštine Republike Srbije Marije Obradović, da u okviru budućih zajedničkih sastanaka predstavnika Odbora četiri parlamenta, jedna od tema bude i pitanje položaja žena u regionu i rodna ravnopravnost.

Na kraju sastanka zaključeno je da je potrebno nastaviti sa ovakvim oblikom saradnje, uz puno uključivanje izvršne vlasti četiri zemlje, međunarodnih organizacija i NVO sektora.

Za śutra je predviđeno održavanje konferencije  na temu „Perspektive vanjske politike u regionalnoj i prekograničnoj saradnji“, u organizaciji Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ambasade Švajcarske konfederacije u Bosni i Hercegovini i nevladine organizacije Vanjsko politička inicijativa Bosne i Hercegovine.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, govoriće o regionalnoj i prekograničnoj saradnji i ulozi Odbora za međunarodne odnose u tom procesu.