Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 05. jul 2013. 19:54

Završen Treći sastanak odbora za spoljne poslove parlamenata Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije

Na sastanku učestvovali i članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, a tokom sastanka akcenat je stavljen na promociju regionalne saradnje i zajedničkih inicijativa.

 

U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas je održan Treći sastanak odbora za spoljne poslove na kome su se okupili poslanici parlamenata Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Apostrofirana je potreba za produbljivanjem saradnje i promocijom regionalne inicijative u pravcu rješavanja problema sa kojima se suočavaju zemlje regiona na svom tranzicionom putu.

Koncipiran u dvije sesije, sastanak su karakterisale konstruktivne rasprave na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i položaja žena u nacionalnim parlamentima, tokom kojih su predstavnici odbora za spoljne poslove dali svoja viđenja, svako iz ugla svog nacionalnog parlamenta. Ocijenjeno je da se u praksi najbolje pokazalo učenje na primjerima susjednih zemalja, koje se bave sličnim problemima, te je upravo zbog toga, razmjena iskustava, koju omogućavaju ovakvi sastanci, toliko dragocjena.

U prvom dijelu sastanka posvećenom razmatranju pitanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u regionu, učesnici su konstatovali važnost inteziviranja, kako regionalne, tako i međunarodne saradnje, u cilju adekvatne primjene intrumenata za suzbijanje korupcije.

U drugom dijelu sastanka, fokus je stavljen na položaj žena u nacionalnim parlamentima. Poslanice četiri parlamenta, konstatovale su - da u političkom životu u regionu učestvuje skroman broj žena i ukazale da se saradnjom i zajedništvom može raditi na unapređenju njihovog položaja.

Na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u regionu, panelista je bio poslanik Vasilije Lalošević, dok je o položaju žena u nacionalnim parlamentima govorila poslanica Žana Filipović.

Nakon što su usvojeni zaključci, na sastanku je, takođe, dogovoreno da iduće okupljanje bude organizovano tokom jeseni u Crnoj Gori, a poslanici će imati priliku da razmatraju i pitanja zaštite životne sredine.

Prisutnima su se obratili i Nebojša Stefanović, predśednik Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandar Vučić, potpredśednik Vlade Republike Srbije i Nikola Selaković, minister pravde i državne uprave Republike Srbije.

Ispred Skupštine Crne Gore, na sastanku su učestvovali - Žana Filipović, Vasilije Lalošević i Mićo Orlandić.