Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. septembar 2013. 21:31

U Budimpešti održano zasijedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative (CEI-PD)

Članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (CEI-PD), poslanici Damir Šehović i Vasilije Lalošević, učestovali su na zasijedanju Parlamentarne skupštine koje je u okviru mađarskog predśedavanja ovom inicijativom održano u Budimpešti, u periodu od 24. do 26. septembra.

Zasijedanju Parlamentarne skupštine CEI-PD prethodili su sastanci Opštih odbora posvećenih pitanjima iz oblasti kulture, ekonomije, političkih i unutrašnjih odnosa.

Na ovogodišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine „CEI-PD“ bilo je riječi o regionalim politikama, ključninim elementima evropske teritorijalne saradnje u kontekstu budžetskog perioda 2014 – 2020, kao i o prioritetima makro-regionalnih strategija.

Tokom zasijedanja istaknuto je da države članice „CEI“ treba da jačaju teritorijalnu saradnju kroz intenzivniju i ogovorniju uključenost regionalnih i lokalnih vlasti u programiranju i  finansijskom menandžmentu a u svijetlu iskoriščavanja mogućnosti koje se nude novim pravilima regionalne politike Evropske unije. Takođe,  naglašena je i važnost efektivnog iskorišćavanja novca i investiranja u projekte koji predstavljaju dobru praksu. Na zasijedanju je istaknuta važnost postojećih makro-regionalnih strategija kao što su „Strategija za region Dunava“ i „Baltička strategija“ koje podrazumijevaju integrisan okvir za suočavanje sa izazovima zemalja članica EU i trećih zemalja koje se nalaze na bliskoj geografskoj teritoriji.

Zemlje članice „CEI-a“ pozvane su da nastave zajedničku saradnju u okvirima makro-regionalnih strategija na osnovama zajedničkog interesa i podrže inicijativu vezanu za „Jadransko-jonsku strategiju“ koja je u pripremi.

Učesnicima zasijadenja, između ostalih obratili su se i predśednik Narodne Skupštine Republike Mađarske, g-din Laslo Kever (László Kövér), Generalni sekretar „CEI-a“  Đovani Karaćolo Di Vietri (Giovanni Caracciolo di Vietri) i potpredśednica Komiteta regiona, Mercedes Breso (Mercedes Bresso).

Na kraju zasijedanja Parlamentarne skupštine „CEI-PD“ jednoglasno je usvojena Završna deklaracija i svečano predato predśedavanje ovom inicijativom Republici Austriji.

CEI je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope. Postoji od 1989. godine i danas broji 18 država članica.Od svog osnivanja Centralnoevropska inicijativa za cilj ima njegovanje političkog i društveno–ekonomskog razvoja u regionu i izbjegavanje formiranja novih linija podjele u Evropi.