Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 11. oktobar 2016. 22:06

Održan sastanak Opšteg odbora CEI-PD

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković učestvovao na sastanku u Ljubljani

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Centralnoevropskoj inicijativi - CEI-PD, prof. dr Miodraga Vukovića učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za politička i unutrašnja pitanja CEI-PD, koji je održan u Ljubljani.
Ovogodišnji sastanak bio je posvećen temama: „Perspektive EU nakon bregzita“, „Makroregionalne strategije EU“, Berlinski proces – Pariz-Balkan Samit“ i „Izbjeglička i migrantska kriza“.
Učesnike sastanka u ime domaćina pozdravio je predśednik Parlamenta Slovenije Milan Brglez. Takođe, uvodnim izlaganjem učesnicima se obratila evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc kao i šef delegacije Narodne skupštine Republike Slovenije Branko Grims.
Obraćajući se učesnicima sastanka, predśednik Vuković je kazao da nova vremena nose nove izazove i nažalost sve veće i veće, do sada nepoznate probleme.
„Koliko juče, glavni problem duboka ekonomska kriza u koju je ušla i Evropa, danas već o toj krizi se ne govori kao problemu broj jedan evropske zajednice, danas je dominantno problem – globalni terorizam, vrlo upozoravajući i uz to narasle evroskeptične političke strukture u pojedinim članicama“, kazao je Vuković.
Šef crnogorske delegacije Vuković je takođe istakao da smatra da „bregzit“ neće uticati na proces proširenja, što je i saopšteno sa najvažnijih adresa unutar EU.
„Nastavljaju se pregovori sa Crnom Gorom, otvoreni su pregovori sa Srbijom, ozbiljni su pokušaji da se konsoliduje situacija u Bosni i Hercegovini, potpisan je prvi Sporazum između EU i Kosova. To sve pokazuje da „bregzit“ neće moći da utiče na jednu tako globalnu orjentaciju da se Evropa proširi, ujedini i funkcioniše kao jedna kompleksna, ali usklađena zajednica naroda i država“, zaključio je Vuković.
Govoreći o značaju berlinskog procesa za države Zapadnog Balkana, Vuković je kazao da inicijativa koja prije svega ima za cilj ekonomski rast, društveni napredak, uspostavljanje veza na najvećem nivou, pomirenje kroz stimulisanje razmjene mladih u obrazovnim projektima, predstavlja novu, dodatnu vrijednost procesu integracije u EU i daje novu šansu regionu da postane ekonomski jači, sigurniji i bezbjedniji.
CEI je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope. Postoji od 1989. godine i danas broji 18 država članica. To su Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.