Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

miodrag-lekic1Poslaničke funkcije

  • Član - Klub samostalnih poslanika
  • Član - Ustavni odbor 

Lični podaci

Datum rođenja: 21.11.1947.
Mjesto rođenja: Bar

Kontakt

Adresa: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 10, Podgorica
Telefon: 
Fax: 
E-mail: miodrag.lekic@skupstina.me

 

Miodrag Lekić  rođen je u Baru, 21. novembra 1947. godine, gdje je završio i osnovnu skolu i gimanziju, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, međunarodni smjer, u Beogradu 1971. godine.

Kao stipendista vlade Francuske je bio na specijalističkim studijama u Parizu 1976/77 god. Radio je kao profesor u gimnaziji Niko Rolović, bio je direktor Informativnog i kulturnog centra,  a profesionalni angažman nastavio je u Titogradu (Podgorica), kao član Izvršnog vijeća i Vlade Crne Gore. Bio je član Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESKOm.  

U diplomatskoj karijeri je bio ambasador SFRJ u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu, ministar inostranih poslova Crne Gore, ambasador SRJ, a zatim i Srbije i Crne Gore, u Italiji i Malti.

Od 2004. je profesor na La Sapienca univerzitetu u Rimu - Fakultet humanističkih nauka , a od 2006. na Luis-u – Fakultet političkih nauka.

2011. je bio jedan od osnivača i izvršni direktor NVO "Centar za međunarodnu politiku i evropske integracije - CEMP".

Objavio je više stručnih radova iz oblasti istorije međunarodnih odnosa i diplomatije. Za knjigu La mia guerra alla guerra ( izdavac Guerini associati, Milano) dobio je u Kaljariju 2007.godine italijansku nagradu ,,Frančesko Alziator”  za najbolju knjigu stranog autora sa mediteranskog prostora objavljenu na italijanskom jeziku. Prevod iste knjige je u Beogradu objavio ,,Službeni glasnik”, pod naslovom ,,Moj rat protiv rata”. Autor je knjige ,,Istorija Italije” u dva toma (izdavac Daily press – Podgorica). Koautor je knjiga,,Dopo la pioggia”(izdavač Argo – Lecce) i ,,Italia e Montenegro”( izdavac Laterza- Bari). U Italiji je objavljivao radove u časopisima ,,Limes”, ,,Affari internazionali” i ,,Lettera internazionale”. Komentare i prikaze objavljivao u crnogorskim listovima ,,Dan” i ,,Vijesti” (kulturni dodatak ,,Art”), i u beogradskim listovima - ,,NIN” i ,,Politika”.

Evidencija izvještaja o prihodima i imovini državnog funkcionera