Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 17. maj 2015. 19:00

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - treći dan

Održani sastanci Političkog komiteta i Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti

Rad śednice Političkog komiteta otpočeo je prezentacijama na teme „Uloga Mađarske u trouglu Evropska unija - Sjedinjene Američke Države – Rusija“ i „Kriza u Ukrajini - Ispitivanje transatlantske solidarnosti“, a uslijedilo je razmatranje nacrta generalnog izvještaja na temu „Rusija i Evro-atlantska bezbjednost“ i nacrta izvještaja Pododbora o NATO partnerskim odnosima na temu „NATO partneri širom svijeta“. Potom, učesnicima sastanka prezentovan je rad na temu: „ Libija: od liberalizacije do lustracije“ a uslijedila je i diskusija o nacrtu izvještaja Pododbora o transatlantskim odnosima o „Nestabilnosti u Levantu – bezbjednosnim izazovima za NATO“.
Komitet za civilnu dimenziju bezbjednosti rad je započeo prezentacijom o „Političkim i bezbjednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu“, a uslijedilo je razmatranje nacrta specijalnog izvještaja na temu „Tranzicija u Afganistanu: Posljedice za Centralnu Aziju“. U okviru panel diskusije na temu: „Protiv-teroristički izazovi u zemlji i inostranstvu“ razmotren je nacrt generalnog izvještaja o „Izazovima u rješavanju porasta pojave terorizma u zemlji“ a učesnici sastanka imali su priliku diskutovati i na temu „Zašto mladi Evropljani sudjeluju u Jihadism-u: Osvrt na proces radikalizacije“. Uslijedilo je razmatranje nacrta izvještaja Pododbora za demokratsko upravljanje: „Bitka za srce i um: Suzbijane propagandnih napada na Evroatlantsku zajednicu“, a diskusiju učesnika tokom śednice Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti podstakla je i prezentacija na temu „Aktuelna situacija u Krimu“.
Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Stanišić i Branka Bošnjak.
Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO śutra nastavlja rad, kada će biti održana Plenarna śednica.