Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 18. jun 2015. 13:26

89. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO - prvi dan

89. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO na temu „Bezbjednost i stabilnost Južnog Kavkaza: Podrška regionalnom miru“ održava se u Jerevanu u Republici Jermeniji, a ulogu domaćina skupa ima Narodna skupština Republike Jermenije.

Prvog dana Seminara učesnike skupa, u svojstvu moderatora, pozdravio je Koryun Nahapetyan, šef delegacije Jermenije pri PS NATO, a potom su se učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili Galust Sahakyan, predśednik Narodne Skupštine Republike Jermenije; Paolo Alli, potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO; Amb. Lukas Gasser, ambasador Švajcarske u Jermeniji i Edward Nalbandyan, ministar spoljnih poslova Republike Jermenije.

Prvom sesijom na temu: „Saradnja Jermenije sa Evro-atlantskom zajednicom: Bezbjednost, politika i ekonomija“ moderirao je Hugh Bayley iz Ujedinjenog Kraljevstva, bivši predśednik Parlamentarne skupštine NATO, a učesnicima skupa u ovom dijelu obratili su se Seyran Ohanyan, ministar odbrane Republike Jermenije i Dirk Lorenz, otpravnik poslova u Delegaciji Evropske unije u Republici Armeniji a uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za diskusiju po temi.

Drugom sesijom posvećenoj temi “Uspon ISIS-a na Bliskom istoku i šire (Uticaj na jermensku dijasporu)“ moderirao je Franklin Van Kappen iz Holandije, potpredśednik Odbora za ekonomiju i bezbjednost NATO PS, a učesnicima skupa obratili su se: Domitilla Sagramoso, predavač iz Odjeljeljnja za ratne studije Kraljevskog koledža u Londonu i Ruben Safrastyan, direktor Instituta za orijentalne studije iz jermenske Nacionalne akademije nauka, praćeno diskusijom učesnika po temi.

89. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiju reaizaciju podržava švajcarska Vlada, okuplja parlamenatarace iz NATO i partnerskih država, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Stalnu delegaciju Skupštine Crne Gore u radu ovog seminara predstavlja član Borislav Banović.

89. Rose-Roth seminar PS NATO śutra nastavlja rad.