Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 12. oktobar 2015. 16:25

Četvrti dan 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Održana Plenarna śednica

Četvrtog dana 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO održana je Plenarna śednica tokom koje su se učesnicima obratili: predśednik Parlamentarne skupštine NATO Michael Turner; predśednica Vlade Norveške  Erna Solberg; generalni sekretar NATO i predśedavajući Sjeverno Atlantskog Savjeta Jens Stoltenberg i generalni sekretar Norveškog Savjeta za izbjeglice Jan Egeland, nakon čega je uslijedilo vrijeme opredjeljeno za diskusiju učesnika.

Tokom rasprave, predśednik Parlamentarne skupštine NATO Michael Turner i generalni sekretar NATO i predśedavajući Sjeverno Atlantskog Savjeta Jens Stoltenberg pozdravili su napredak Crne Gore u reformama u sektoru odbrane i bezbjednosti koji, kako su iznijeli, treba da služi kao primjer i drugim državama kandidatima za članstvo.

Potom se učesnicima skupa obratio predśednik Asocijacije mladih Atlantskog saveza Francisco Costa, a uslijedili su debata i izjašnjenje delegata o rezolucijama komiteta.

S tim u vezi, delegati Parlamentarne skupštine NATO usvojili su Rezoluciju o „Jačanju bezbjednosti i stabilnosti kroz NATO Politiku otvorenih vrata i partnerstva“ generalnog izvjestioca Ojars Eriks Kalnins-a iz Letonije, kojom, između ostalog, Parlamentarna skupština NATO: Naglašava komplementarnost NATO Politike partnerstva i otvorenih vrata i napominje da su perspektiva daljeg proširenja i duh kooperativne bezbjednosti unaprijedile stabilnost u Evropi (paragraf 6); Ističe da NATO saradnja sa partnerskim zemljama počiva na zajedničkim vrijednostima i ima za cilj promovisanje saradnje, povjerenja i stabilnosti, kao i povećanje kapaciteta zemalja članica i partnera za rješavanje novih bezbjednosnih izazova (paragraf 7); Poziva članove vlada i parlamente Sjevernoatlantskog saveza: a) da nastave sa pružanjem podrške zemljama aspirantima dogovorene na NATO samitu u Velsu; b) da upute Crnoj Gori poziv da se pridruži Savezu (paragraf 10).

Uslijedio je izbor činovnika Parlamentarne skupštine NATO, prezentacija blagajnika Marc Angel-a kao i izjašnjenje o Nacrtu budžeta za 2016. godinu.

Danas 61. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO u 2015. godini, završava svoj rad.