Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 20. april 2016. 15:51

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje na Seminaru u Maroku

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara koji se održava u Rabatu u Maroku od 20 - 22. aprila 

Prvog dana Seminara učesnike skupa uvodnim riječima su pozdravili: predśednik Predstavničkog doma Parlamenta Maroka Rachid Talbi El-Alami;  predśednik Doma savjetnika Parlamenta Maroka Hakim Ben Chamach; predśedavajući Posebne grupe za Mediteran i Bliski Istok Gilbert Le Bris, i ambasador Švajcarske u Kraljevini Maroko Massimo Baggi. Uslijedilo je uvodno obraćanje zamjenice generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije, ambasadorke Laure Thompson o „Perspektivi međunarodnih organizacija za migracije i izbjegličkoj krizi u MENA regionu“, praćeno vremenom opredjeljenim za pitanja i odgovore.

Prvom sesijom na temu: „Unutrašnji i vanjski prioriteti Maroka“ moderirao je predśedavajući Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris iz Francuske a učesnicima skupa izlaganjem po temi obratili su se predstavnici domaćih institucija: zamjenik ministra vanjskih poslova Mbarka Bouaida koji je govorio o „Političkoj i ekonomskoj situaciji“, potom ministar nadležan za odnose sa parlamentom i civilnim društvom Abdelaziz El Omari o „Prioritetima vanjske politike Maroka“, a uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za pitanja i odgovore.

Potom je realizovana sesija posvećena temi: „Jedinstvena međunarodna strategija kao odgovor na bezbjednosne izazove na Bliskom istoku“, kojom je moderirao potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli  iz Italije, a izlaganje su za ovu priliku imali ministar unutrašnjih poslova Mohamed Hassad o „Bezbjednosnoj situaciji i Daesh izazovu“ i gostujući predavač na Programu za Bliski Istok, predstavnik Carnegie Zadužbine za međunarodni mir dr Joseph Bahout na temu: „Međunarodni diplomatski i vojni odgovori na krize u Siriji i Iraku“. U okviru ove sesije, diskusija učesnika je uslijedila nakon izlaganja šefa Odjeljenja za Bliski istok i Sjevernu Afriku iz Odjeljenja za politička pitanja i bezbjednosnu politiku NATO-a Nicola De Santis-a na temu: „NATO politika u MENA regionu“.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO ima za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Zajednički, 91. Rose-Roth seminar i seminar Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta za transatlantske ekonomske odnose  Parlamentarne skupštine NATO, čiju je realizaciju podržala švajcarska Vlada, okupio je približno 150 učesnika, i to parlamentaraca iz NATO i pridruženih članica kao i partnerskih država, visokih zvaničnika te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar śutra nastavlja rad.