Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 28. maj 2016. 17:26

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - drugi dan

Drugog dana Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2016. godini održani su sastanci Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta.

Tokom sastanka Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti realizovana je panel diskusija o „Političkom i bezbjednosnom razvoju na Zapadnom Balkanu“ tokom koje je razmotren Nacrt izvještaja specijalne izvjestiteljke Ulla-e Schmidt iz Njemačke na temu: „Zapadni Balkan - Izazovi evropskih i evro-atlantskih integracija“.

Učestvujući u raspravi o Nacrtu izvještaja, član delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić, u kontekstu evroatlantskog puta Crne Gore, izrazio je uvjerenje da će Crna Gora na Proljećnjem zasijedanju PS NATO, naredne godine, imati status punopravne članice i u vezi sa tim je iskazao punu saglasnost sa stavom izvjestiteljke Ulla-e Schmidt - da je proces ratifikacije Pristupnog protokola potrebno ubrzati.

Stanišić je naglasio da Crna Gora predstavlja multietničko društvo zasnovano na čvrstim osnovama, da ima korektnu regionalnu saradnju i dobre bilateralne odnose, te da nema neriješenih pitanja sa suśedima. U kontekstu iznijetog, posebno je istakao činjenicu - da Crna Gora predstavlja jedinu republiku bivše SFRJ u kojoj 90-ih godina prošlog vijeka, nije bilo ratnih dejstava.

Stanišić je iskazao punu podršku svim zemljama aspirantima u Sjevernoatlantsku alijansu, posebno suśedima, sa ciljem da se istorija na Zapadnom Balkanu ne ponavlja svako 30-40 godina.

Uslijedile su rasprave o Nacrtu izvještaja na temu: „Izgradnja evroatlantskih sposobnosti u borbi protiv terorizma i saradnja“ generalne izvjestiteljke Joelle Garriaud-Maylam iz Francuske, i Nacrtu izvještaja Potkomiteta za demokratsko upravljanje na temu: „Dva rata u Ukrajini: Zaštita nezavisnosti i implementacija stvarnih reformi“ izvjestioca Lord Jopling-a iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Sastanak Komiteta za ekonomiju i bezbjednost obilježile su prezentacije ministrarke za ekonomski razvoj, trgovinu i preduzetništvo Albanije Milve Ikonomi o „Ekonomskoj situaciju u Albaniji i na širem području Zapadnog Balkana“ i šefa Odjeljenja za međunarodne migracije OECD Jean-Christophe Dumont-a na temu „Ekonomska dimenzija migracijske krize“.

Potom su učesnicima śednice predstavljeni Nacrt generalnog izvještaja na temu „Budžetske implikacije novih izazova za transatlantsku bezbjednost“ izvjestiteljke Jean-Marie Bockel iz Francuske, i Nacrt izvještaja Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima izvjestioca Ossur Skarphedinsson-a sa Islanda na temu “Ekonomske i bezbjednosne posljedice migracijske krize”.

Uslijedila je diskusija učesnika o Nacrtu izvještaja na temu: ”Veza između korupcije i bezbjednosti”, izvjestioca Potkomiteta o tranziciji i razvoju Richard Benyon-a iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom sastanka Političkog komiteta učesnicima su se prezentacijama obratili ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati, izlaganjem o „Bezbjednosnim pitanjima na Balkanu“, i bivši predśednik Albanije prof. dr Rexhep Meidani na temu „Rusija i Zapadni Balkan“.

Takođe, diskutovano je i o Nacrtu izvještaja izvjestioca Potkomiteta o NATO partnerstvima Paolo Alli-ja iz Italije, na temu: “Kina u svijetu promjena”, nacrtima izvještaja izvjestioca Potkomiteta o transatlantskim odnosima Gerald E. Connolly-a, iz Sjedinjenih Američkih Država na temu “Bezbjednost u Zalivu“, kao i o “Političkim aspektima implementacije dogovora u Velsu i izgledima za Samit u Varšavi”, generalne izvjestiteljke Rase Jukneviciene iz Litvanije.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO śutra nastavlja rad.