Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 29. maj 2016. 17:56

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - treći dan

Trećeg dana Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2016. godini, koje se održava u Tirani u Albaniji, održani su sastanci Komiteta za odbranu i bezbjednost i Komiteta za nauku i tehnologiju.

Tokom śednice Komiteta za odbranu i bezbjednost, učestvujući u raspravi “O aktuelnim nacionalnim i transnacionalnim bezbjednosnim izazovima” na bazi prezentacije ministarke odbrane Republike Albanije Mimi Kodheli, član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore Obrad Mišo Stanišić se, između ostalog, zahvalio ministarki i susjednoj Albaniji na iskrenoj i kontinuiranoj pomoći Crnoj Gori na njenom putu za članstvo u NATO. On se saglasio sa ministarkom Kodeli i onima koji smatraju da je budućnost drugih zemalja Zapadnog Balkana, takođe, u kolektivnom sistemu bezbjednosti kakav je Sjevernoatlantski savez.

Potom se učesnicima śednice prezentacijom obratio viši naučni saradnik - predstavnik Fondacije za strateška istraživanja Bruno Tertrais-a na temu „Izazovi sa juga“.

Uslijedila je diskusija delegata o Nacrtu izvještaja na temu "Novi odbrambeni imperativi - Implementacija obećanja datih u Velsu i očekivanja za Samit u Varšavi“ generalnog izvjestioca iz Kanade Joseph A. Day-a. Nakon toga se diskutovalo o nacrtima izvještaja na temu “Misija NATO - odlučna podška 2016“ specijalnog izvjestioca Wolfgang Hellmich-a iz Njemačke i izvještajima o „NATO i budućoj ulozi pomorskih snaga“ izvjestiteljke Potkomiteta o budućim bezbjednosnim i odbrambenim sposobnostima Madeleine Moon iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U okviru śednice Komiteta za nauku i tehnologiju delegatima se prezentacijom obratio ministar energetike i industrije Republike Albanije Damian Gjiknuri, na temu „Albanija može postati važno čvorište južnog gasnog koridora“, a potom viši saradnik iz Centra za novu američku bezbjednost Elbridge A. Colby i Lukasz Kulesa, direktor za istraživanja iz Evropske mreže lidera na temu „Jačanje odvraćanja, promocija kontrole naoružanja u Evropi“.

Predstavljen je i Nacrt izvještaja na temu: “Budućnost savezničkih vazduhoplovnih sistema obavještavanja, nadzora i izviđanja“ generalnog izvjestioca Phillipe Vitel-a iz Francuske, kao i nacrti izvještaja „Izgradnja iranskog nuklearnog programa na dogovoru“, specijalnog izvjestioca Osmana Askin Bak-a iz Turske. Takođe, predstavljen je i izvještaj Potkomiteta o tehnološkim trendovima i bezbjednosti na temu: „Hemijski, biološki, radiološki i nuklearni (CBRN) terorizam: Uspon Daesh-a i budući izazovi“, izvjestiteljke Maria-e Martens iz Holandije.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO śutra nastavlja rad, kada će biti održana Plenarna śednica.