Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 14. jun 2016. 15:00

Prvi dan Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i UNIC

Kijev, 14-16. jun 2016. godine

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i  Ukrajina - NATO Parlamentarnog savjeta (UNIC) Potkomiteta o NATO partnerstvima i Potkomiteta o tranziciji i razvoju, na temu „Transformacija u Ukrajini u problematičnom regionalnom kontekstu“.

Prvog dana Seminara učesnike skupa, u svojstvu moderatora, pozdravio je vršilac dužnosti šefa ukrajinske Delegacije pri Parlametarnoj skupštini NATO-a i član UNIC-a Oleksiy Skrypnyk, a potom su se učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili:predśednik parlamenta Ukrajine (Vrhovna Rada) Andriy Parubiy; kopredśedavajuća UNIC-om Raynell Andreychuk; potpredśednica Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Ivanna Klympush-Tsyntsadze; Ambasador Republike Litvanije, NATO kontakt ambasade za Ukrajinu, Marius Janukonis i sekretar Nacionalnog savjeta za odbranu i bezbjednost Ukrajine Oleksandr Turchynov. Potom je uslijedila pezentacija predśednika fondacije “Jean Monnet” za Evropu i bivšeg predśednika Evropskog parlamenta Pat Cox-a.  

Prvom sesijom na temu „Izazovi vanjske politike Ukrajine“ moderirala je kopredśedavajuća UNIC-om Raynell Andreychuk, a učesnicima skupa u ovom dijelu obratio se i zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Vadym Prystaiko.

Drugom sesijom posvećenoj temi “Ukrajina - NATO i reforma sektora odbrane” moderirao je šef NIS programa, predstavnik Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF)Eden Cole i obratili su se - prvi zamjenik ministra odbrane Ukrajine Ivan Rusnak; šef NATO predstavništva u Ukrajini i direktor NATO Kancelarije za vezu Alexander Vinnikov i direktorica NATO Centra za informisanje i dokumentaciju u Kijevu Natalia Nemyliwska. Izlaganja tokom druge sesije seminara okončao je šef Centra za bezbjednosno i odbrambeno upravljanje, predstavnik Bugarske Akademije nauka i viši saradnik Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Todor Tagarev, prezentacijom na temu „Angažovanje DCAF-a u Ukrajini“.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO ima za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, kao i pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Zajedničkiseminar je organizovan u saradnji sa parlamentom Ukrajine i uz podršku NATO - Informaciono dokumentacionog Centra iz Ukrajine, a okupio je više od 110 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO-a, pridruženih članica, partnerskih država, predstavnika Vlade Ukrajine, univerziteta, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar śutra nastavlja rad.