Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 22. oktobar 2016. 20:49

Počeo 93. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu 93. Rose Roth Seminara Parlamentarne skupštine NATO.

Seminar Rose-Roth je otvorio moderator i uvodničar, potpredśednik Skupštine Kosova, šef Delegacije Skupštine Kosova pri Parlamentarnoj skupštini NATO Xhavit Haliti, koji je pozdravio učesnike skupa.

Nakon njega, prisutnima su se obratili ambasador Švajcarke na Kosovu Jean-Hubert Lebet, potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli i predśednik Skupštine Kosova Kadri Veseli. Uvodno izlaganje je imala Nataliya Apostolova, šefica Kancelarije Evropske unije za Kosovo/Specijalna predstavnica Evropske unije za pitanja procjene evropske perspektive Kosova.

Prvom sesijom na temu: „Evropske integracije i proces reformi“ moderirala je Elmi Recica, predśednica Odbora za vanjsku politiku Skupštine Kosova. Na sesiji su učestvovali i šefica EULEX-a za Kosovo Alexandra Papadopoulou  sa izlaganjem o: „Vladavini prava na Kosovu“; šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Braathu koji je govorio na temu „Jačanje efektivnosti institucija na Kosovu“ a potom direktorka programa i viši istraživač na Kosovskom institutu za politička istraživanja i razvoj (KIPRED), Ariana Qosaj Mustafa o „Unutrašnjim političkim izazovima na Kosovu“.

U okviru te teme, učesnici  su diskutovali o pitanjima iz korpusa reforme Kosova u kontekstu evropskih integracija, sa posebnim osvrtom na aktuelna politička zbivanja na ovom području i ratifikaciju Sporazuma o razgraničenju Crne Gore sa Kosovom, konsolidaciju demokratskih institucija i unutrašnje političke izazove, vladavinu prava, reformu javne uprave, ljudska prava i zaštitu prava manjina.

Drugom sesijom pod nazivom: “Napredak dijaloga na relaciji Beograd-Priština“, moderirao je zamjenik predśednika Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO Franklin van Kappen iz Holadnije. O temi je iz ugla Prištine govorila predstavnica Kosova, ministarka bez portfelja, zadužena za dijalog sa Beogradom - Edita Tahiri. U kontekstu ove teme, sa posebnim osvrtom na dijalog na relaciji Beograd-Priština i njegove implikacije na ekonomske prilike izlaganje su imali predśednik Trgovačke komore Kosova Safet Gërxhaliu i predsjednik Komore za trgovinu i industriju Srbije Marko Čadež. Nakon toga je uslijedilo vrijeme opredjeljeno za diskusiju učesnika. U okviru ove sesije, učesnicima skupa obratio se i načelnik Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković izlaganjem na temu: “Civilni nadzor i podrška dijalogu Beograd-Priština”.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO ima za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

93. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiju je realizaciju podržala švajcarska Vlada, okupio je približno 130 učesnika, parlamentaraca NATO zemalja članica i partnerskih država, kao i viših predstavnika vlada i međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar Rose-Roth se nastavlja sjutra.