Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 20. februar 2015. 15:25

Završeno Zimsko zasijedanje PS OEBS-a u Beču

Mirno rješavanje ukrajinske krize prirotet na Agendi PS OEBS-a

Posljednji dan Zimskog zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a počeo je śednicom Stalnog odbora tokom koje je, poredpredstavljanja aktivnosti Parlamentarne skupštine do kraja 2015. godine, dat osvrt na finansijske izvještaje, te izvještaje posmatračkih misija sa ovogodišnjih izbora u Ukrajini,Sjedinjenim Američkim Državama, Moldaviji i Bosni i Hercegovini. Na śednici se posebno istakla i zahvalnost Sekretarijata parlamentima Turske i Njemačke za posebne kontribucije u okviru budžeta,  uz pomoć kojih su predviđene dodatne aktivnosti PS OEBS-a.

Osim toga, na Stalnom odboru na kome učestvuju šefovi delegacija država članica, inicirana je promjena Poslovnika o radu u dijelu koji se odnosi na amandmane u smislu da se isti mogu razmatrati jedino ukoliko ne postoji primjedba bilo kog člana Odbora, a za čije usvajanje je potrebna većina glasova. Međutim, predlog je odbijen, s obzirom na to da nije dobio potrebni konsenzus.

Śednicu Stalnog Odbora karakterisala je i diskusija o stanju u Ukrajini, te naporima Parlamentarne skupštine OEBS-a u pogledu deeskalacije sukoba.  

Tokom rasprave o ukrajinskoj krizi, prisutnima se obratio i predśednik emiritus Parlamentarne Skupštine OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je kazao da saośeća sa situacijom u Ukrajini, te da ga razgovori na ovu temu podśećaju na one vođene uoči potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Krivokapić smatra da je komunikaciju potrebno voditi u duhu parlamentarizma, jer parlamentarci, ne samo što im priliči, imaju i obavezu da vode dijalog, oslobođen emocija, sa jasnim ciljem – što skorije primirje zaraćenih strana. Na śednici Stalnog Odbora posebno je ukazano na doprinos koji je PS OEBS-a dala kroz format „Vienna procesa“ koji okuplja dvije parlamentarne delegacije, rusku i ukrajinsku, a koji je uspostavljen tokom mandata predśednika Krivokapića, te precizirane njegove dalje aktivnosti.

U drugom dijelu dana održano je ponovno zasijedanje tri odbora koje je obilježila rasprava o pitanju rodne ravnopravnosti, s akcentom na učešće žena u politici i spriječavanje nasilja nad ženama, u okviru koje je istaknuto da pitanje rodne ravnopravnosti nije pitanje samo žena, već se tiče jednakosti i muškaraca i žena.

Ipak, ovogodišnje Zimsko zasijedanje u svoj fokus stavio je  odgovor OEBS na rješavanje ukrajinske krize. S tim u vezi, istaknuta je potreba za vođenjem dijaloga kako na lokalnim, tako i regionalnim i nacionalnim nivoima koji bi vodio trajnom miru u datoj oblasti. Osim toga, istaknuta je neophodnost poštovanja paketa mjera datih kroz Sporazum iz Minska, te zaključeno da pronalazak svih raspoloživih sredstava za rješavanje pitanja izbjeglica i poštovanja ljudskih prava, kao i prekida vatre i pomirenja zaraćenih strane ostaje prioriotet PS OEBS Agende.  

Kada je riječ o predstojećim aktivnostima Parlamentarne skupštine OEBS-a, sastanak Biroa održaće se u aprilu mjesecu u Kopenhagenu, dok će drugi biti organizovan u Beogradu, krajem godine. Godišnje zasijedanje PS OEBS-a održaće se u julu mjesecu u Helsinkiju, kada se očekuje obilježavanje Godišnjice Helsinki +40 procesa i usvajanje zajedničke Rezolucije, dok će Mongolija biti zemlja domaćin Jesenjeg zasijedanja PS OEBS-a.

Na ovogodišnjem Zimskom zasijedanju učestvuje predśednik emiritus PS OEBS-a Ranko Krivokapić, te stalni članovi delegacije, potpredśednik Skupštine Crne Gore Milutin Simović i poslanik Goran Danilović.