Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 01. jul 2016. 14:32

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje na XXV godišnjem zasijedanju PS OEBS-a

Istaknut značaj unapređenja parlamentarnog dijaloga država učesnica u cilju donošenja zajedničkih smjernica za borbu protiv ključnih izazova u oblasti koju pokriva OEBS

XXV godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a (PS OEBS) počelo je održavanjem śednice Stalnog odbora na kojoj je jednoglasno usvojen budžet Skupštine za 2016/2017. godinu. Osim toga, predśednik PS OEBS-a Ilka Kanerva (Ilkka Kanerva) i generalni sekretar Roberto Montela (Roberto Montella) predstavili su aktivnosti Skupštine u prethodnih šest mjeseci i tom prilikom istakli unapređenje saradnje Parlamentarne skupštine sa ostalim strukturama OEBS-a, ali i drugim značajnim organizacijama poput Savjeta Evrope.

Śednicu Stalnog odbora obilježilo je glasanje za verifikovanje rezolucija, koje će postati dio usaglašene Zajedničke deklaracije, čije se usvajanje očekuje na plenarnoj śednici u ponedjeljak. Dvotrećinskom većinom podržano je ukupno petnaest rezolucija, koje se bave pitanjima bezbjednosti, demokratije i ljudskih prava, te ekonomskim aspektima i zaštitom životne sredine u oblasti koju pokriva OEBS.

Takođe, predstavljen je izvještaj posmatračke misije tokom parlamentarnih izbora u Kazahstanu održanih u maju, ali i nalazi specijalnih izvjestilaca o bezbjednosnoj situaciji u Moldaviji, Južnom Kavkazu, Centralnoj i Istočnoj Aziji, arktičkoj i baltičkoj oblasti.  

Današnju plenarnu śednicu otvorio je predśednik Parlamenta Gruzije David Usupašvili (David Usupashvili), a prisutne su pozdravili i predśednik Gruzije Giorgi Margvelašvili (Giorgi Margvelashvili), premijer Giorgi Kvirikašvili (Giorgi Kvirikashvili), predśednik PS OEBS-a Ilka Kanerva, predśedavajući OEBS-u, ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Štajnmajer (Frank – Walter Steinmeier) i predśednik Savjeta Evrope Pedro Agramunt (Pedro Agramunt).  

Fokus ovogodišnjeg zasijedanja je značaj parlamentarnog dijaloga i unapređenja saradnje država učesnica u cilju borbe protiv svih oblika prijetnji, prije svega u bezbjednosnom smislu, te ulaganje napora u pogledu deeskalacije aktuelnih sukoba. Na skupu, koji okuplja više od 300 parlamentaraca iz OEBS regije, istaknuto je da budućnost OEBS-a zavisi od očuvanja helsinških principa koji odražavaju postojanje političke volje, posvećenost kompromisu, te izgradnju povjerenja i zajedničko djelovanje u pravcu rješavanja izazova u oblasti koju pokriva OEBS. U vremenu izraženih bezbjednosnih prijetnji, važno je izgraditi povjerenje među državama i narodima, a na principu medijacije i konsenzusa osigurati mir i bezbjednost, poruka je današnje plenarne śednice.

Za śutra su planirane śednice opštih odbora koje će obilježiti razmatranje rezolucija, proslijeđenih odborima u odnosu na pitanja kojima se bave.

Na godišnjem zasijedanju učestvuju poslanici Slaven Radunović i Branko Čavor.