Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. oktobar 2013. 08:46

U Sofiji održan parlamentarni seminar na temu: „Pravni status i političke funkcije interparlamentarnih organizacija“

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, u svojstvu člana Radne grupe Parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi „SEECP PD“ učestvovao je na parlamentarnom seminaru koji je u Sofiji organizovao Regionalni sekretarijat za parlamentarnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi (RSPCSEE) u saradnji sa Narodnom Skupštinom Republike Bugarske.

Seminar je bio posvećen temi: „Pravni status i političke funkcije interparlamentarnih organizacija“ povodom koje su svoja izlaganja imali stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava i predstavnici interparlamentarnih organizacija.

Na seminaru je u okviru odvojenih sesija bilo riječi i o parlamentarnoj diplomatiji, unapređenju parlamentarne dimenzije saradnje u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija, pravnom statusu interparlamentarnih institucija sa posebnim osvrtom na Interparlamentarnu uniju (IPU), definisanju regionalnih prioriteta kao i o uključivanja šire javnosti u aktivnosti interparlamentarnih organizacija.

Otvaranju seminara prisustvovao je i Mihail Mikov, predśednik Narodne Skupštine Republike Bugarske.

Obraćajući se učesnicima, Mikov je pozdravio inicijativu Regionalnog sekretarijata za parlamentarnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi za organizovanjem seminara  i istakao važnost trenutka u kojem se isti održava s obzirom da Radna grupa „SEECP PD“ ulazi u završnu fazu svog djelovanja i priprema za inauguralnu śednicu Parlamentarne skupštine „SEECP“.

Mikov je takođe kazao da će razmjena mišljenja i iskustava sa vodećim ekspertima iz oblasti međunarodnog prava i predstavnicima Evropskog parlamenta, Interparlamentarne unije i Parlamentarne konferencije Baltičkog mora omogućiti da članovi Radne grupe „SEECP PD“ budu upoznati sa oblicima političkog funkcionisanja i rješenja pravnog statusa interparlamentarnih organizacija.

Seminar je bio prilika da se članovi Radne grupe Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi „SEECP PD“ u susret 11. sastanku ovog tijela, koji će se održati u periodu od 15. do 16. novembra u Bukureštu, u sklopu rumunskog predśedavanja ovom incijativom, upoznaju sa funkcionisanjem drugih interparlamentarnih organizacija i razmijene viđenja budućeg okvira u kojem će djelovati parlamentarna dimenzija „SEECP“.