Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 19. april 2015. 14:02

Mustafić i Abazović učestvovali na sastancima „PA SEECP“

Tirana, 16 - 18. april

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i poslanik Dritan Abazović učestovali su na sastancima „Ad-hok Radne grupe“ i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi –  „PA SEECP“, koji su održani u Tirani u periodu od 16. do 18. aprila, u okviru predsjedavanja Republike Albanije ovom inicijativom.

Na sastanku Radne grupe, poslanici i nacionalni koordinatori iz deset parlamenata država „SEECP“, raspravljali su o predlozima budžeta i sjedištu sekretarijata, s ciljem usaglašavanja zajedničkog predloga za Plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine “SEECP“ koja će biti održana 22. i 23. maja u Tirani.

Prije iznošenja zvaničnih stavova delegacija članica „SEECP“, istaknuto je da je Skupština Crne Gore u skladu sa dogovorom sa prethodnog sastanka radne grupe, jedina i u dogovoreno vrijeme predstavila svojzvaničan stav povodom podnešenih predloga za sjedište sekretarijata Parlamentarne skupštine „SEECP“. Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i član delegacije Suljo Mustafić je na sastanku ponovio stav stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri „PA SEECP“, da od dvije primljene kandidature za sjedište sekretarijata Parlamentarne skupštine „SEECP“, podnijete od strane parlamenata Bugarske i Turske, da sjedište bude u Sofiji, odnosno u Istanbulu, Skupština Crne Gore podržavakandidaturu Velike narodne skupštine Republike Turske.

U prilog predloga da sjedište sekretarijata bude u Istanbulu izjasnilo se sedam delegacija, i to parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Turske. Podršku bugarskom predlogu za sjedište sekretarijata u Sofiji, istakle su dvije delegacije, i to parlamenta Bugarske i Grčke. Parlament Rumunije je predložio da se zadrži rotirajući sekretarijat, uz podršku mreže nacionalnih koordinatora, a bez uspostavljanja internacionalnog sekretarijata.

Tokom rasprave vezane za dvije predložene verzije budžeta budućeg Sekretarijata „SEECP“, poslanik Dritan Abazović istakao je da se pitanja budžeta i sjedišta Sekretarijata moraju razmatrati u paketu, imajući u vidu više faktora koji utiču na konačni iznos budžeta. On je takođe iskazao stav stalne delegacije Skupštine Crne Gore da se podrži predlog budžeta predstavljen od strane kolega iz Velike narodne skupštine Republike Turske, shodno kojem nacionalni parlamenti članica „SEECP“ neće imati obavezu plaćanja kontribucija u narednih pet godina, ukoliko Sekretarijat bude u Istanbulu, uz napomenu da se nakon petogodišnjeg perioda, preispita funkcionisanje Sekretarijata i eventualno izmijeni budžet.

Imajući u vidu da nije bilo konsenzusa o ova dva pitanja, dogovoreno je da se do 10. maja, delegacije parlamenata Bugarske, Turske i Grčke i Rumunije, nakon ostvarenih bilateralnih kontakata, zvanično izjasne i informišu ostale delegacije o postignutom dogovoru o predlogu budžeta kao i sjedištu sekretarijata.

Tokom sastanak Stalnog odbora, razmotreni su zaključci sa sastanka Radne grupe, rezolucije i izvještaji sa prethodno održanih sastanaka tri opšta odbora „SEECP“, predlozi za izmjene i dopune Poslovnika Parlamentarne skupštine „SEECP“ kao i nacrt Završne deklaracijekoja će biti na dnevnom redu plenarne sjednice „SEECP“.